Er zijn ruwweg twee manieren waarop je orde brengt in je fotoverzameling: ze in logische mappen onderbrengen en/of de foto’s van passende labels voorzien. Dit laatste is het werkterrein van iTag.

De interface oogt erg eenvoudig en bestaat uit twee panelen: in het rechterpaneel komen de opgehaalde foto’s terecht (via een schuifbalk pas je de weergavegrootte aan), in het linkerpaneel krijg je – afhankelijk van de ingedrukte knop – een zoekpaneel te zien of een paneel waarin je titel, beschrijving en tags kunt toevoegen en aanpassen.

[download_file]

Vanzelfsprekend kan je deze gegevens ook in één keer invullen voor een complete fotoselectie. Klik je het pijltje naast Uitgebreid aan, dan verschijnen nog enkele extra velden die je kunt aanpassen (waaronder auteur en copyright).

Tags voorstellen
Ontbreekt het je ooit aan inspiratie voor tags, klik dan een ingebracht label met de rechtermuisknop aan en kies Labelvoorstel: iTag speurt dan binnen fotoservice Flickr naar verwante tags. Aan deze gratis versie kleeft wel één belangrijke tekortkoming: het aantal tags per foto is beperkt tot een luttele drie.

Vanuit het contextmenu van een geselecteerde foto komen nog een paar extra functies naar boven: zo kan je de bijhorende metadata snel naar het klembord kopiëren, is het mogelijk de aanmaakdatum (timestamp) van de foto te wijzigen en kun je met behulp van Google Earth foto’s geotaggen.

Kortom, iTag is zeker niet de krachtigste software. Fotobeheerder XnView bijvoorbeeld biedt ook naar het taggen toe meer geavanceerde mogelijkheden. Maar voor het snelle tagwerk voldoet het programma wel.