wat betekent oem
Beeld van Windows op Unsplash

Wanneer je door de wereld van technologie en computers navigeert, kom je vaak afkortingen en termen tegen die mogelijk verwarrend kunnen zijn voor degenen die niet bekend zijn met de technische details. Een van die termen is OEM, wat staat voor “Original Equipment Manufacturer”.

In het specifieke geval van het Windows-besturingssysteem beïnvloedt deze term diepgaand hoe computers en software worden geleverd en gebruikt. Dit artikel zal je een duidelijk inzicht geven in wat OEM in Windows betekent en waarom het belangrijk is.

Definitie van OEM in Windows

OEM, wat staat voor “Original Equipment Manufacturer”, verwijst naar bedrijven die hardware produceren die ze vervolgens gebruiken in andere producten die ze onder hun eigen merknaam verkopen. In het geval van Windows-besturingssystemen heeft de term “OEM” een specifieke betekenis. Het verwijst naar versies van het Windows-besturingssysteem die vooraf zijn geïnstalleerd op computers en apparaten die zijn vervaardigd door derde partijen, zoals computerfabrikanten. Mensen verwijzen vaak naar deze vooraf geïnstalleerde versies als “OEM-versies” van Windows.

Kenmerken van OEM-versies van Windows

OEM-versies van Windows tonen enkele verschillen ten opzichte van de reguliere “retail”-versies die direct aan consumenten worden verkocht. Hier zijn enkele kenmerken van OEM-versies van Windows:

  1. Vooraf geïnstalleerd: Voorafgaand aan de verkoop aan eindgebruikers installeren computerfabrikanten OEM-versies van Windows op computers en apparaten. Dit betekent dat je een computer koopt die al is voorzien van een Windows-besturingssysteem.
  2. Licentievoorwaarden: De licentievoorwaarden voor OEM-versies kunnen verschillen van die voor retail-versies. Vaak koppelen OEM-licenties zich aan de specifieke hardware waarop fabrikanten ze installeren, en ze kunnen mogelijk niet overgedragen worden naar andere computers.
  3. Prijs: Fabrikanten schaffen OEM-versies van Windows vaak in bulk aan, waardoor ze doorgaans goedkoper zijn dan retail-versies
  4. Ondersteuning: Meestal voorziet de fabrikant van de computer of het apparaat in de ondersteuning voor OEM-versies, eerder dan dat Microsoft dit rechtstreeks doet. Dit kan betekenen dat de ondersteuning en updates via de fabrikant verlopen.
  5. Aanpassingen: Fabrikanten hebben soms de mogelijkheid om bepaalde aanpassingen aan te brengen in de vooraf geïnstalleerde versie van Windows om deze beter aan te laten sluiten op hun hardwareconfiguraties.

Waarom is OEM belangrijk in Windows?

Het belang van het OEM-concept in de wereld van Windows-besturingssystemen ligt in de manier waarop zij het besturingssysteem verspreiden en installeren. OEM-versies stellen fabrikanten in staat om computers en apparaten te leveren met een kant-en-klare Windows-ervaring. Dit vereenvoudigt het proces voor eindgebruikers, omdat ze niet zelf het besturingssysteem hoeven te installeren.

Bovendien stelt het OEM-model fabrikanten in staat om hun producten te differentiëren door aangepaste versies van Windows aan te bieden die specifiek zijn afgestemd op hun hardware. Dit helpt ook om de integratie van hardware en software te optimaliseren, wat kan leiden tot een betere algehele gebruikerservaring.

Conclusie

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Het heeft betrekking op versies van het Windows-besturingssysteem die vooraf zijn geïnstalleerd op computers en apparaten vervaardigd door derde partijen. Deze OEM-versies hebben hun eigen kenmerken, licentievoorwaarden en ondersteuningsmechanismen. Het concept van OEM speelt een cruciale rol in het vereenvoudigen van de distributie en installatie van Windows-besturingssystemen. Hiernaast stelt het tegelijkertijd fabrikanten in staat om hun producten te onderscheiden en aan te passen aan hun hardwareconfiguraties.