Google is in Frankrijk veroordeeld voor laster. Een van zedenmisdrijven verdachte Fransman kreeg bij het zoeken naar zijn eigen naam de suggesties ‘satanist’ en ‘verkrachter’ voorgeschoteld.

Eric Schmidt, directeur van Google en diens Franse onderafdeling, werd op 8 september door het Parijse Tribunal de Grande Instance veroordeeld wegens laster. Hij draait op voor de vijfduizend euro aan gerechtskosten die de aanklager heeft gemaakt en moet een symbolische schadevergoeding van een euro betalen. Dat meldt Le Monde.

Aanranding van minderjarige
M.X., een Fransman die veroordeeld werd wegens aanranding van een minderjarige en hier momenteel in hoger beroep verder tegen procedeert, kan niet lachen met de suggesties die de Franse zoekmachine weergeeft bij het zoeken naar zijn eigen naam. 

Zo worden de termen veroordeeld, satanist, gevangenis en verkrachter voorgesteld bij het zoeken naar de naam van de aanklager.

De rechter acht de aanklacht wegens laster gegrond en legt Google een dwangsom op van vijfhonderd euro per inbreuk per dag, indien dit niet wordt aangepast binnen dertig dagen.

Meest gezochte combinaties
Google gaat hier niet mee akkoord en laat in een reactie aan het Franse persagentschap AFP weten dat het in beroep gaat. De suggesties worden immers geselecteerd op basis van de meest gezochte woordcombinaties.