Google Authenticator instellen

Google Authenticator instellen is een belangrijke beveiligingsmethode om op een veiligere manier te internetten. Naast inloggen met een wachtwoord voeg je namelijk een extra stap toe om in jouw account te raken. Zo wordt het kwaadwillenden lastiger gemaakt om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke account.

Google Authenticator instellen doe je zo

Stap 1 / Installeer de authenticator-app

Naast Google Authenticator zijn er ook authenticator-apps van onder meer Microsoft, LastPass en Aegis. Deze werken allemaal op eenzelfde wijze. Wij raden echter aan om de app van Google te gebruiken. Deze zit erg simpel in elkaar en is dan ook gemakkelijk in gebruik. Google Authenticator is gratis te downloaden in de Google Play Store of Apples App Store.

Stap 2 / Activeer tweestapsverificatie op je accounts

Je kunt bij steeds meer platformen tweestapsverificatie inschakelen. Dit kan vaak door naar de beveiligingsinstellingen van je account te gaan. De tweestapsverificatie kan ook omschreven worden als ‘2FA’, ‘dubbele verificatie’ of ‘Verificatie in 2 stappen’. Je kunt dit doen vanaf je smartphone, maar we raden aan om deze stap op een computer uit te voeren omdat je zo een QR-code moet scannen.

Voorbeeld:

Voor Gmail doe je dit op de volgende manier (bij andere platformen kan dit op soortgelijke wijze): klik op je avatar, kies voor Je Google-account beheren. Ga vervolgens in het linkermenu naar Beveiliging en scrol naar beneden tot je bij Inloggen bij Google bent. Hier zie je Verificatie in 2 stappen staan.

Stap 3 / Vul de Authenticator-app

Druk bij in de Authenticatorapp rechts onderaan op het plusje duwen om accounts toe te voegen waarvoor je tweestapsverificatie wil gebruiken op je smartphone. Je kan op het platform dat je wil koppelen een instelsleutel bekomen die je vervolgens handmatig invult in de app. Handiger is wellicht om een QR-code te laten genereren die je met je smartphone scant (optie 2).

Je kan steeds extra platformen toevoegen door rechts beneden op het plussymbool te tikken.

Stap 4 / Tweestapsverificatie klaar om te gebruiken

Zodra je Google Authenticator opent, worden er voor elk account zescijferige codes getoond. Rechts naast deze codes zie je een blauw taartdiagrammetje dat steeds kleiner wordt en aftelt. De codes zijn namelijk slechts beperkte tijd geldig en worden voor de veiligheid telkens ververst. Als de code op het punt staat te vervallen, worden de cijfers in het rood weergegeven. Wees er dan snel bij om ze in te geven of wacht op een verse code.