Als ik in de Verkenner met de rechtermuisknop op een mapicoontje klik, staat Zoeken in het vet (in plaats van Verkennen). Het gevolg is dat ik bij een dubbelklik op dat icoon een zoekvenster krijg, en dus niet de inhoud van die map – wat normaal wel het geval zou moeten zijn. Hoe krijg ik dat weer in orde?

Nico Wolff

Blijkbaar heeft er iets of iemand aan je register gesleuteld. Misschien heb je dat wel (per ongeluk) zelf gedaan. De volgende procedure – die (andere) lezers dus best niet uitproberen – kan namelijk al voldoende zijn om je met jouw probleem op te zadelen. We gaan met andere woorden even uitleggen hoe zo’n fout tot stand kan komen.

Open een willekeurige map met je Verkenner, ga naar het menu EXTRA en kies MAPOPTIES. Open vervolgens het tabblad BESTANDSTYPEN en selecteer het item BESTANDSMAP.

Druk nu op de knop GEAVANCEERD, en daarna op NIEUW. Nu mag je gerust ANNULEREN selecteren, en vervolgens kies je OK en SLUITEN. Het ‘kwaad’ is geschied, en dat merk je inderdaad als je vanuit je Verkenner op een map dubbelklikt.

Eigenlijk is er gewoon één regeltje uit je register gewijzigd, en dat is dan ook precies wat jij moet doen om alles weer bij het oude te krijgen. Besef wel dat een verkeerde handeling in je register je met een compleet onbruikbaar systeem kan opzadelen. Tijd dus om eerst een back-up te maken!

Als die back-up klaar is, kan je via de START-knop UITVOEREN selecteren, waar je de opdracht REGEDIT intikt. Je komt nu in je register terecht, waar je naar de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT, DIRECTORY, SHELL bladert.

Aan de rechterkant van het venster krijg je dan de volgende ingang te zien: (STANDAARD) REG_SZ NONE. Alleen… staat er bij jou wellicht FIND ingevuld in plaats van NONE. Gelukkig is dat vlug weer rechtgezet.

Klik met de rechtermuistoets op (STANDAARD) en kies WIJZIGEN uit het snelmenu. In het veld WAARDEGEGEVENS vul je nu NONE in, waarna je bevestigt met OK. De wijziging heeft zich meteen doorgezet. Je mag REGEDIT weer afsluiten, en je Verkenner gedraagt zich weer zoals het hoort.

Maar voor alle duidelijkheid herhalen we toch ook nog even dat je niet zomaar dingen in het register mag aanpassen. Het is en blijft een zeer gevoelig iets, waar je dus beter zo veel mogelijkheid je handen afhoudt.