zoek

 

Altijd snel het gewenste bestand terugvinden tussen de vaak vele duizenden bestanden op je opslagmedia is geen sinecure, zelfs niet voor wie een strakke mappenhiërarchie aanhoudt. Een zoekassistent is dan meer dan welkom. Bevalt de ingebouwde zoekfunctie van Windows je om een of andere reden niet zo, dan kan Quick Search wellicht iets voor je betekenen.

Zoeken

Het volstaat een trefwoord in de zoekbalk van het programmavenster van Quick Search in te tikken om de gevonden resultaten opgelijst te krijgen. Tenminste, als je de tool de tijd gegeven hebt om zijn initiële indexering uit te voeren. Die is echter snel achter de rug, gezien de indexering beperkt blijft tot map- en bestandsnamen en metadata van sommige bestandstypes. Van elk gevonden bestanden krijg je, in verschillende kolommen, bijkomende informatie: naam, pad, grootte, datum van laatste wijziging en bestandstype. Quick Search is zo vriendelijk zijn interface op de systeemtaal van de gebruiker af te stemmen, maar het erbarmelijke Nederlands deed ons toch maar liever naar het Engels grijpen.

Een dubbelklik op een zoekresultaat is voldoende om het bestand te openen, met het programma dat standaard met dit bestandstype is geassocieerd. Het contextmenu van de Verkenner is eveneens beschikbaar (wanneer je dus een bestand met de rechtermuisknop aanklikt).

Instellingen

Krijg je teveel zoekresultaten te zien dan kun je snel inzoomen op bepaalde bestandscategorieën. Quick Search laat je uit zeven categorieën kiezen: shortcuts, documents, music, pictures, programmes, videos en compression. Vanuit het instellingenvenster bepaal je overigens zelf welke bestandstypes je in elk van deze categorieën wil laten opnemen.  Verder kun je nog aangeven welke stationsletters en welke mappen je al dan niet wil laten indexeren. Qua opties hebben we het daarmee ook zowat gehad.

Quick Search is een no-nonsense zoekassistent met weliswaar beperkte instellingsmogelijkheden, maar de snelheid en het gebruiksgemak kunnen wellicht toch heel wat gebruikers over de streep trekken.