Wanneer je in de Windows Verkenner op de rechtermuisknop drukt verschijnen er allerlei opties, mee afhankelijk van het item waarop je klikt (bureaublad, map, bestand, enz.). Wat je precies te zien krijgt hangt ook af van software die je geïnstalleerd hebt, want vaak voegen programma’s ongevraagd eigen items aan dit contextmenu toe. Context Menu Tuner is een tool waarbij je geheel zelf beslist welke extra opties of functies je toevoegt.

Voor alle duidelijkheid: Context Menu Tuner is geen programma waarmee je al bestaande opties in het contextmenu van de Verkenner kunt beheren of verwijderen. Met deze tool kunt je namelijk alleen extra opties toevoegen en je bepaalt ook zelf waar je die precies wilt. Om te beginnen geef je aan of dat moet gebeuren wanneer je rechtsklikt op het bureaublad, op een map, een bestand, een lokale schijf of een bibliotheek, en verder kun je ook de onderlinge volgorde van de nieuwe toegevoegde items bijsturen.

Er zijn heel wat functies beschikbaar, maar jammer genoeg krijg je vaak enkel de Engelstalige, interne – en soms wat ‘technische’ – benamingen te zien. Naast op zich duidelijke items als Locatie openen, Bestandsnaamextensies, Diavoorstelling, Sorteren op, Verborgen items, enz… kom je ook onderdelen tegen als Windows.ShareHomegroupFullAccess of Windows.ShareSpecificUsers – en is het dus vaak even afwachten wat al deze functies precies voor je kunnen betekenen. In totaal telden wij iets meer dan 200 verschillende items. Mocht het gezochte item toch niet beschikbaar zijn, dan kun je ook altijd nog een eigen item (custom) toevoegen aan het contextmenu.

Handig is wel dat Context Menu Tuner je tevens toelaat een actie te koppelen aan een specifiek bestandstype, op basis van de extensie. Het is tevens mogelijk aan te geven dat zo’n item alleen maar mag opduiken als je bij het oproepen van het contextmenu tegelijk ook de Shift-toets ingedrukt houdt.