Bang om je kinderen alleen op het internet los te laten? Het web is geen peutertuin, met zijn pornoadvertenties en scheldtirades op fora. Gelukkig is er MyBee: een browser, speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen.

MyBee werkt volgens het principe van white lists: enkel toegestane websites kunnen geopend worden. Zo vermijd je dat je kind per ongeluk ongevraagd op een verkeerde pagina verzeild geraakt. Toch willen de makers van MyBee niet dat hun browser gezien wordt als een internetfilter: de bedoeling is om de positieve kant van het net voor kinderen in de verf te zetten. “De essentie van MyBee is dat er suggesties gedaan worden voor wat wél geschikt is,” vertelt de softwareontwikkelaar op de MyBee-website.

Die positieve kant merk je ook aan het uiterlijk van de browser. Kindvriendelijk, met een aaibaar bijtje als gids die je kind door het net loodst. Alles is eenvoudig gehouden: de knoppen zijn groot en begrijpelijk. Om te printen hoef je je bijvoorbeeld niet door een optiemenu worstelen: één muisklik op het grote printicoon volstaat.

[download_file]

Ook voor ouders is de browser gebruiksvriendelijk: de installatie en instellingen zijn doodeenvoudig. Bij de installatie van MyBee moet je een wachtwoord opgeven. Daarna maak je een profiel aan voor je kinderen: je geeft de leeftijd in, en een startpagina. Je kan eventueel MyBee instellen om te controleren of er geen andere browsers opgestart worden, en die desgewenst laten blokkeren.

Je kan verder ook instellen welke websites je kind kan openen: je eigen keuzes, die van erg strenge of wat lossere ouders, of de keuze van de MyBee-redactie. Wil je kind later een andere website bezoeken, die niet op de lijst staat, kan je je wachtwoord ingeven en aanduiden vanaf welke leeftijd de website bezocht kan worden.

Er is ook een sociaal aspect, want die informatie kan je ook beschikbaar stellen voor andere ouders. Zo werken alle ouders samen aan een kindveilige internetzone.

External links

MyBee