Windows 10
© Microsoft

Op 11 juni verliest Windows 21H2 alle ondersteuning. Vanaf die datum tot 14 oktober 2025 zullen alleen Windows 10 22H2-gebruikers nog beveiligingsupdates ontvangen. Microsoft heeft aangekondigd dat de zogenaamde end-of-life-datum (EOL) voor Windows 10 21H2 nadert: vanaf 11 juni stopt het bedrijf met het uitbrengen van updates voor deze oude versie van het besturingssysteem. De ondersteuning voor Windows 10 22H2 is eerder al met een jaar verlengd en blijft beschikbaar tot 14 oktober volgend jaar.

Belang van beveiligingsupdates

Waarom herinnert Microsoft zijn gebruikers aan het wegvallen van ondersteuning? Het antwoord ligt in de beveiliging. Zonder regelmatige security-updates lopen systemen een groter risico op cyberaanvallen. Zodra kwetsbaarheden niet meer worden verholpen, krijgen cybercriminelen vrij spel. Toch blijven veel Windows-gebruikers werken op verouderde systemen. Volgens Statcounter draait 2,81 procent van de pc-gebruikers nog steeds Windows 7. Deze statistieken hebben betrekking op internet-verbonden pc’s, dus het werkelijke aantal verouderde computers ligt waarschijnlijk nog hoger.

Windows 10 blijft populair

Het is geen verrassing dat Microsoft de EOL-datum voor Windows 10 heeft opgeschoven. StatCounter meldt dat bijna 70 procent van de pc-gebruikers nog steeds met Windows 10 werkt, een aanzienlijk aandeel dus. Een belangrijke reden waarom veel gebruikers niet overstappen naar Windows 11, is de hardwarevereisten. Oudere pc’s ondersteunen vaak niet de strengere beveiligingsvereisten van Windows 11, zoals Secure Boot en TPM 2.0.

Impact op oude pc’s

Microsoft heeft de EOL-datum voor Windows 10 22H2 ook deels onder druk van belangenorganisaties uitgesteld. Anders zouden honderden miljoenen oude, maar nog functionerende pc’s op de elektronische afvalberg kunnen belanden. De grote vraag is wat Microsoft zal doen om de gemiddelde gebruiker te motiveren om te upgraden (lees: een nieuwe pc aan te schaffen). Voor de doorsnee gebruiker lijkt Windows 11 momenteel vooral een cosmetische upgrade met weinig baanbrekende, nieuwe functies, hoewel het bedrijf daar verandering in wil brengen met verschillende AI-updates.