Computerprogramma’s en smartphone-apps beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Niet verwonderlijk, met al die aanraakschermen. Maar die pushmeldingen, konden die niet achterwege gelaten worden?
Steeds meer websites bieden de mogelijkheid om pushmeldingen te ontvangen op je desktopcomputer of laptop. Van oorsprong komen zulke meldingen van je mobiele telefoons. Het lijkt er dan ook op dat pushmeldingen steeds meer als vervanging van de klassieke nieuwsbrief-e-mail gaan gelden. Dat kan handig zijn, maar ook gevaarlijk: een verdachte website is sneller geopend dan je denkt. Hier lees je hoe je instelt welke websites je zo’n meldingen mogen sturen en hoe je ongewenste meldingen kan verwijderen.
Stap 1 / De browser openen
Voor deze workshop wordt Microsoft Edge, de standaardbrowser voor Windows, gebruikt. Aangezien die browser gebaseerd is op Chromium, waar ook Google Chrome op gebouwd werd, kan je de volgende stappen ook daarmee volgen.
Welk programma je ook gebruikt: pushmeldingen worden geregeld door de browser zelf. Ontvang je meldingen van Chrome? Dan moet je de Google-browser openen. Indien je meldingen ontvangt van Edge, zal je die browser moeten openen.
Stap 2 / Instellingen openen
Nadat je je favoriete browser geopend hebt, moet je naar de instellingen. Die vind je terug door rechts bovenaan op de drie puntjes te klikken. In het meerkeuzemenu dat daardoor opengaat, klik je op de knop ‘instellingen’. Je zal nu naar een apart tabblad gestuurd worden waar je alle instellingen kan aanpassen.

Stap 3 / Machtigingen
Vooraleer een website je pushmeldingen kan versturen, moet je daar eerst toestemming voor geven. Om de pushmeldingen stop te zetten, moet je de toestemming daarvoor intrekken. Alle toestemmingen die je ooit verleende, kan je vinden onder het tabblad ‘cookies en sitemachtigingen’ in Edge. Voor Chrome navigeer je eerst naar ‘Privacy en beveiliging’ en klik je daarna door naar ‘site-instellingen’.

Stap 4 / De opdracht
Als je de stappen hierboven goed doorlopen hebt, zie je, richting de onderkant van het venster, Meldingen staan. Klik hierop om een overzicht te krijgen van welke sites je meldingen mogen sturen. Door op de drie puntjes te klikken, kan je ervoor kiezen om meldingen toe te staan of te blokkeren. De derde optie ‘verwijderen’, zorgt ervoor dat de site je toestemming vergeet. De volgende keer als je een bezoekje aan de site brengt, zal die dan opnieuw om je toestemming vragen.

Meldingen voor altijd uitschakelen?
Na stap 4 zie je ook enkele standaardinstellingen die je voor alle websites kan inschakelen. Je kan ervoor kiezen om meldingsaanvragen te dempen of zelfs om ze volledig te blokkeren. Zo kan je ervoor zorgen dat je nooit meer lastig gevallen wordt voor pushmeldingen.
- Lees ook: Hoe Chrome extensies verwijderen?