Plan je scènes en alles wat erbij hoort goed op voorhand en je zal zien dat je films opmerkelijk beter worden.

Ben je gebeten door de filmmicrobe en wil je de touwtjes stevig in handen nemen? Dan maak je als echte filmmaker best een draaiboek van je film. Een draaiboek is de volledige planning van je film. Je vindt er draaidagen, scènes, shots, locaties, acteurs en kleine filmomschrijvingen gedetailleerd in terug.

Dit lijkt een hele opgave als amateurfilmer, maar de omvang van je draaiboek hangt volledig af van wat je juist wil filmen. Eens je als regisseur de film in je hoofd hebt, moet je hem opdelen in scènes. Iedere scène breek je dan weer op in verschillende ‘shots’ (filmfragmenten). In je draaiboek zet je dan welke scène je op een bepaalde dag wil opnemen, waar je dat wil doen, wie er daar moet zijn en wat er juist gefilmd wordt.

Zo behoud je het overzicht over je filmwerk. Je kan ook een storyboard maken waarin iedere scène letterlijk getekend wordt. Op het storyboard teken je hoe de set er uit ziet, waar de acteurs staan en vanuit welk camerastandpunt je wil filmen. Je ziet, filmen is niet zo eenvoudig als het lijkt, al moet je niet té veel in detail treden voor je meer bescheiden projectjes.