Wie zijn computerhuishouden goed wil beheren, werkt met verschillende gebruikersaccounts voor verschillende personen. Maar ook voor je eigen gebruik is het nuttig om een extra gebruikersaccount aan te maken die niet alle rechten van de beheerder heeft. Bepaalde programma’s worden best enkel door de beheerder uitgevoerd en zouden niet ‘per ongeluk’ door anderen mogen opgestart worden.

Nadeel is wel dat je naar die administratoraccount moet overschakelen telkens je dat specifieke programma wil opstarten. Of toch niet?

Stel, je bent aan de slag met een gebruikersaccount met beperkte rechten en wil een programma opstarten dat in het startmenu staat, maar dat enkel door de administrator mag opgestart worden. Klik dan met je rechtermuisknop op dat programma-icoon terwijl je de SHIFT-toets ingedrukt houdt.

Klik vervolgens op UITVOEREN ALS en kies onderaan bij GEBRUIKERSNAAM voor ADMINISTRATOR. Uiteraard moet je hier wel het wachtwoord invoeren. Druk dan op OK en je kan het werkje van de administrator opknappen vanuit je eigen beperkte account.