Windows XP wordt binnenkort erg onveilig. Gelukkig kan je het gevaar beperken met een aantal eenvoudige maatregelen.

Windows XP loopt op zijn laatste benen. Vandaag, 8 april 2014, stopt Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem en komt er een einde aan de constante stroom beveiligingsupdates.

Dat het, zeker op termijn, een slecht idee is om het populaire OS te blijven gebruiken, kunnen we niet genoeg benadrukken. Toch zullen heel wat mensen en bedrijven het besturingssysteem nog niet onmiddellijk vervangen.

Zeker wanneer er morgen niets gebeurt (en er zal niets gebeuren) zullen velen denken dat het gevaar overroepen was. Onterecht, want zodra de ondersteuning stopt is het slechts een kwestie van tijd alvorens een kwetsbaar achterpoortje gevonden wordt, en dan is het hek van de dam.

Onze tips
Wil je XP koste wat het kost toch blijven gebruiken, neem dan op zijn minst een aantal voorzorgsmaatregelen.

– Zorg er eerst en vooral voor dat je Windows op 8 april helemaal bijgewerkt is. Installeer zeker de allerlaatste update.

– Vertrouw niet op Internet Explorer. De recentste versie werkt al niet op XP en zonder regelmatige updates wordt de browser helemaal onveilig. Goede alternatieven als Mozilla Firefox en Google Chrome blijven wel ondersteund. Wat ze een stuk veiliger maakt, en bovendien zijn ze gratis. Vergeet niet de nieuwe browser als standaard in te stellen.

– Indien je Microsoft Office gebruikt, kijk dan zeker na dat je ook hiervoor de recentste patches hebt geïnstalleerd. Oudere versies van Office voeren dingen als Flashcode uit zonder bevestiging te vragen, dus open met een gedateerde versie alleen documenten van bronnen die je vertrouwt.

– Ga na welke software geïnstalleerd is. Verouderde programma’s houden een beveiligingsrisico in, dus verwijder de dingen die je niet meer gebruikt. Een grote schoonmaak van je XP-toestel ter voorbereiding van 8 april is een goed idee.

– Zorg ervoor dat je browser zo weinig mogelijk automatisch opent en verwijder verouderde extensies (plug-ins). Zo moet je altijd zelf toestemming geven alvorens je een mogelijk gevaarlijk bestand opent. Schakel de functie Klik hier om af te spelen voor Flash in. Een klein beetje extra moeite maakt browsen een heel stuk veiliger.

– Verwijder Java tenzij je het echt nodig hebt.

– Ga na of er een degelijke firewall en een goed antiviruspakket op je pc staat. Het is nu belangrijker dan ooit om beide up-to-date te houden.

– Verbind alleen met het internet via je thuisnetwerk, bij voorkeur via een NAT-router met ingebouwde firewall. Online gaan op publieke wifi-hotspots is een slecht idee.

– Voor bedrijven is het verstandig om computers met belangrijke informatie fysiek te isoleren van het netwerk.

– Overweeg tot slot alsnog een upgrade. We herhaalden het al vaak, misschien tot vervelens toe, maar het is echt de veiligste oplossing. Als Windows 8 je niet aanstaat kan je nog steeds kiezen voor Windows 7, online op vele plaatsen verkrijgbaar.