In het eerste kwartaal van 2014 is de verkoop van pc's wederom afgenomen. Het ene onderzoeksbureau ziet het wat somberder in dan het andere.

IDC rapporteert een diepe val, hoewel deze niet zo slecht is als het bureau van tevoren had verwacht, met een verwachte jaarlijkse terugloop van 4,4 procent in plaats van de voorspelde 5,3 procent. Dat houdt in dat er in het eerste kwartaal ongeveer 73,4 miljoen pc's verscheept zijn.

Gartner is een stuk positiever met een terugval van slechts 1,7 procent en 76,6 miljoen verscheepte pc's.

Een dergelijk verschil in resultaat, tegelijkertijd gepubliceerd na het sluiten van de markt na afloop van het kwartaal, is niet raar. Het komt vaak neer op een verschil van definitie.

Definities
IDC schaart desktop-pc's, portables, ultraslim notebooks en werkstations onder de categorie pc, maar geen handhelds, x86-servers en tablets.

Voor Gartner gelden vaste en mobiele pc's, waaronder x86-tablets met Windows 8. Chromebooks en andere tablets doen niet mee.

Windows XP
Hoe dan ook, wat wellicht nog interessanter is, is dat je kunt speculeren dat de afname van de verkoop van pc's afneemt. Gartner denkt dat dit ligt aan Microsofts beslissing om te stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Volgens sommige is het een controversiële beslissing, maar wellicht wel eentje met een voordeel.

Mikako Kitagawa, een analist bij Gartner, liet dit woensdag in zijn rapport doorschemeren. Daar voegde hij aan toe dat de computerindustrie tekenen van verbetering vertoont. Meer in Europa en het Midden-Oosten dan in Amerika.

“Alle regio's laten een positief effect zien sinds het wegvallen van de ondersteuning voor Windows XP omdat deze systemen vervangen worden. Het effect in Japan is het grootst, waar de verkoop met 35 procent is toegenomen. De verwachting is dat de impact van het verdwijnen van XP nog het hele jaar merkbaar is.”

Markt stabiliseert
Loren Loverde, onderdirecteur van het Worldwide PC Trackers-team bij IDC, is het hiermee eens. “Het economische front stabiliseert en verbetert zelfs”, stelt hij. Daarmee suggereert Loverde dat dit binnen de pc-industrie wellicht ook gebeurt. Hij waarschuwt echter dat hoewel de kans bestaat dat de pc-verkoop stabiliseert, dat hij weinig mogelijkheden tot groei ziet.

Rajani Singh, een senior onderzoeksanalist bij IDC, is een stuk optimistischer door te stellen dat de groei van de pc-verkoop in de Verenigde Staten iets sneller ging dan andere zaken in het eerste kwartaal.

Maar Singh relativeert al snel weer door te concluderen dat de boost vanwege het vervangen van XP-systemen over een tijdje weer verdwijnt. Zonder extra stimulans valt de groei dan weer onder de nul.

 

Wat betreft de krachtige spelers op de markt verandert er weinig aan het scorebord. Lenovo en HP gaan bij beide onderzoeksbureaus wereldwijd nog steeds aan kop.