Met nog iets meer dan een maand te gaan probeert Microsoft gebruikers van Windows XP er bewust van te maken dat de ondersteuning bijna stopgezet wordt.

Microsoft start vanaf komende zaterdag 8 maart met het waarschuwen van Windows XP-gebruikers dat het einde in zicht is. Dit gebeurt middels een pop-upvenster waarin staat dat de ondersteuning voor het besturingssysteem per 8 april stop wordt gezet.

Mensen die nog steeds Windows XP Home of Professional draaien en regelmatig updates hebben binnengehaald krijgen de melding om hen eraan te herinneren dat 8 april de stekker eruit gaat.

Het is mogelijk de notificatie uit te schakelen. Als je dat niet doet, word je elke achtste van de maand herinnerd aan het feit dat Microsoft Windows XP niet langer ondersteunt. Het bericht bevat een link naar een speciale website met meer informatie.

Gratis tool
Tevens komt Microsoft deze week met een gratis tool om je bestanden en instellingen van Windows XP te kopiëren naar een nieuw systeem met Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1. Dit programma heet PCmover Express for Windows XP en is ontwikkeld door Laplink. Gebruikers kunnen precies instellen wat ze naar hun nieuwe pc willen verplaatsen via het netwerk.

PCmover Express is later deze week als download verkrijgbaar op www.windowsxp.com. Eerst alleen in het Engels, maar later deze maand ook in het Frans, Duits, Italiaans, Japans en Spaans. Nog later volgen ook versies in het Koreaans, Chinees, Russisch en Portugees.

Wie graag applicaties wil overzetten vanuit Windows XP naar een nieuw systeem kan gebruikmaken van PCmover Professional, dat nu in een aanbieding voor 18,95 euro verkrijgbaar is. Deze tool is in staat volledige programma's te kopiëren naar een andere computer.

Geen updates meer
Na 8 april hoeven computers met Windows XP niet meer te rekenen op nieuwe patches of updates. Microsoft stopt dan met het onderhouden van het bijna dertien jaar oude besturingssysteem. Alleen Security Essentials wordt nog tot 14 juli 2015 voorzien van antimalware-updates.

Wereldwijd is Windows XP nog op ongeveer 29 procent van de pc-systemen te vinden.