Vandaag, 8 april 2014, trekt Microsoft voorgoed de stekker uit de ondersteuning voor Windows XP. Dat betekent dat er niet langer (beveiligings)updates voor het oeroude besturingssysteem zullen worden uitgerold, waardoor nieuwe lekken ongedicht blijven.

Je Windows XP-machine zal na vandaag dus nog wel blijven functioneren, maar het risico dat hackers een achterpoortje vinden om je pc binnen te wandelen, wordt groter dan ooit. En dat wil wat zeggen, want Windows XP is nu reeds het meest aangevallen besturingssysteem aller tijden.

Op termijn wordt XP zo lek als een zeef en het is onverantwoord om een computer onder die omstandigheden te blijven gebruiken. Geen wonder dus dat XP-gebruikers al maanden worden aangemaand om toch maar over te stappen naar een nieuwer systeem. Toch is XP nog altijd het tweede meest gebruikte besturingssysteem wereldwijd. Er is dus nog werk aan de winkel.

In dit dossier bundelen we alles wat je moet weten over het einde van Windows XP. Van de risico’s die nu om de hoek loeren, over suggesties voor waardige alternatieven, tot tips voor wie toch halsstarrig wil blijven vasthouden aan die oude trouwe XP.