Hercules gooit deze speakers op de markt als monitorluidsprekers, wat betekent dat ze voornamelijk bedoeld zijn voor wie zelf muziek maakt met zijn computer. Monitors geven de klank namelijk zo zuiver mogelijk weer en leggen tekortkomingen genadeloos bloot. De XPS 2.0 60 DJ Set zou dit klaarspelen voor minder dan 100 euro. Die lage prijs heeft natuurlijk wel gevolgen. De luidsprekerkasten zijn bijvoorbeeld erg simpel van opzet, al zijn ze wel van hout en voelen ze stevig en goed gedempt aan. Ook de afwerking is eenvoudig.

Het aansluitveld is gegroepeerd op de rechterspeaker. Ik zie een aansluiting voor een setje tulpstekkers, aangevuld met eenvoudige springklemmetjes voor het stuk speakerkabel dat beide luidsprekers met elkaar moet verbinden. Leuk om zien is dat de voeding ingebouwd is in de speaker, al vind ik het spijtig dat Hercules een vast op de speaker aangehechte stroomkabel gebruikt. Het volume en de hoge en lage tonen bedien je met de drie grote draaiknoppen op de voorzijde van de rechterspeaker, waar verder ook nog een lijningang op 3,5 millimeter formaat en een hoofdtelefoonuitgang zitten.

Dat alles wijst op een doelpubliek dat eerder op mediaconsumptie is gericht dan op de productie ervan, en het solide geluid wijst in dezelfde richting. De Hercules zet een stevige, verrassend diep delvende laagweergave neer. Dit zou wel eens in de smaak kunnen vallen op studentenkamers. Hij blijft steeds verrassend gecontroleerd klinken, ook bij hoge volumes. De twee baspoorten op de voorzijde van elke speaker durven dan helaas wel voor storende suisgeluiden zorgen.

Deze speakerset is eerder een spektakelbrenger op maat van gamers, filmliefhebbers en beginnende DJ's, maar een echte monitor is het ondanks z'n houten kastjes niet.
 

Lees de volledige test bureauluidsprekers in het septembernummer van Clickx. Nu in de winkel.