iphone

De basismodellen van de iPhone krijgen standaard 16 GB mee als geheugenruimte van Apple. Het bedrijf is hiermee knibbeliger dan zijn Androidconcurrenten, die bij premiumtelefoons doorgaans 32 GB leveren. Onze redactie heeft al eens geargumenteerd dat die beperkte opslagruimte op de iPhone niet meer van deze tijd is. Stuit je regelmatig op de boodschap dat je geheugen moet vrijmaken op je toestel, dan komen deze tips van pas.

1. Ga op zoek naar de veelvraat

Je kan controleren welke apps het leeuwendeel van je iPhone opeisen via instellingen. Navigeer door de vensters Algemeen, Opslag & iCloud Gebruik en Beheer Opslag om bij het juiste menu te komen. Hier kan je zien hoeveel ruimte elke app inneemt. Tik je op de pijl naast programma's dan krijg je ook te zien hoeveel van de geheugenruimte gaat naar de installatie van de specifieke app, en hoeveel er verbruikt wordt door documenten en gegevens opgeslagen door die app. Sommige apps verzamelen na verloop van tijd heel wat cache-data. Is de opstapeling aanzienlijk, dan is het een goed idee om de app te verwijderen en opnieuw te installeren om de ruimte vrij te maken.

2. Verwijder ongebruikte of onnodige apps

Als je nood hebt aan geheugenruimte, zal je dit vast al gedaan hebben. Ga als eerste stap in de herovering van je iPhone-geheugen op zoek naar apps die je niet meer gebruikt. Vooral game-apps komen hier in het vizier, aangezien deze al vlug honderden megabytes kunnen annexeren. Om apps te verwijderen van je toestel blijf je op het app-icoontje drukken tot deze begint te schudden. Druk vervolgens op het kruisje. Apple levert bij elke iPhone en iPad een bundel eigen apps als Safari en Mail. Aangezien je deze apps niet kan buitensmijten bij iOS, is het interessant om van de nood een deugd te maken. Leer de functies van de apps beter kennen en gebruiken, om te vermijden dat je gelijkaardige apps downloadt op je systeem.

3. De cloud is je beste vriend

 Zit je met een berg foto's die je niet wil wissen? Je kan deze overzetten en bewaren op een computer, maar nog handiger is om ze gewoon op een cloudservice te plaatsen. Zo heb je je kiekjes nog altijd bij de hand op je toestel, zonder dat je ruimte moet opofferen. Dat geldt ook voor andere persoonlijke bestanden die op je toestel staan: alles wat je niet meteen offline nodig hebt, kan je naar diensten als Dropbox of iCloud verhuizen.

4. Gebruik streaming waar mogelijk

Naast de cloud is ook streaming een goede ruimtebesparende optie. Dit hoeft niet alleen te gaan om betalende services die je kan gebruiken zoals Spotify en Apple Music of Netflix. iTunes biedt je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de muziek bewaard in je bibliotheek naar je toestel te streamen via iTunes Match, al zal je ook hier geld uit je portemonnee moeten diepen om dat mogelijk te maken.

5. Koop externe opslag

Het geheugen van je iPhone of iPad is na aankoop niet meer uit te breiden, en je kan ook geen extra MicroSD-kaartje in je toestel steken. Als je absoluut geen apps of bestanden meer wil verwijderen en niet in de cloud vertrouwd, dan kan je je nog wenden tot een externe oplossing in de vorm van flash drives of harde schijven die je fysiek of draadloos kan koppelen.