apps voor podcasts
© iStock

Podcasts hebben de afgelopen jaren een explosieve groei doorgemaakt. Die werd aangezwengeld door corona, maar de populariteit blijft. Met een overvloed aan beschikbare apps voor podcasts wil je natuurlijk weten welke je nu best gebruikt. We zetten alles op een rijtje, zodat je het meeste uit je ervaring kan halen.

Er zijn ontzettend veel podcast-apps op de markt. Omdat de grote jongens vaak het langst bestaan en dankzij jarenlange gebruikersfeedback verbeteringen hebben kunnen doorvoeren, focussen we ons op populaire keuzes als Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Stitcher. We kijken naar de gebruiksvriendelijkheid, functies zoals afspeellijsten en aanbevelingen en compatibiliteit met je apparaat. Maar eerst is het tijd voor wat algemene tips.

Onderwerpen & afspeellijsten 

Podcasts behandelen een breed scala aan onderwerpen, van nieuws en educatie tot entertainment en storytelling. Dat er voor ieder wat wils is, kan je dus een heus understatement noemen. Misschien had je het idee dat podcasts niets voor jou waren… wel, als je een passie of interesse hebt, dan is de kans heel groot dat er podcasts van bestaan. Neem de tijd om verschillende shows te verkennen en abonneer je op degene die je interesseren. Abonneren zorgt er meestal voor dat nieuwe afleveringen automatisch worden gedownload, zodat je altijd toegang hebt tot de nieuwste content. Podcast-apps bieden vaak functies om je bibliotheek te organiseren en afspeellijsten te maken. Beheer je abonnementen en bewaar afleveringen in afspeellijsten voor een georganiseerde luisterervaring. Sommige apps bieden ook slimme aanbevelingen op basis van je luistergeschiedenis. Van zodra je heel wat titels hebt toegevoegd, zijn afspeellijsten wel erg handig om het overzicht te bewaren in je podcastbibliotheek. Die laatste kan je in de meeste apps zou instellen dat ze offline beschikbaar zijn. Veel podcast-apps stellen gebruikers in staat om afleveringen te downloaden. Dit is handig voor situaties waarin je geen internetverbinding hebt, zoals op het vliegtuig of in de trein onder het Kanaal, maar evenzeer in een te goed geïsoleerde fitnessruimte, waar het mobiele internet het laat afweten. Controleer de instellingen van je app om te zien hoe je content offline beschikbaar kan maken en hoeveel opslagruimte de gedownloade afleveringen in beslag nemen. Daar zal je allicht wat keuzes in moeten maken. 

Privacy & ondersteuning 

Sommige podcast-apps verzamelen gegevens over je luistergewoonten voor gepersonaliseerde aanbevelingen. Controleer de privacy-instellingen van de app en wees op de hoogte van welke gegevens worden verzameld en hoe ze worden gebruikt. Voel je je daar toch niet goed bij? Overweeg dan apps met een strikter privacybeleid, zoals Pocket Casts, AntennaPod, Player FM of Castbox. Daarnaast is het ook belangrijk om de ondersteuning en updates van je podcastapp in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je app regelmatig wordt bijgewerkt. Updates bevatten vaak bugfixes, nieuwe functies en verbeteringen in de prestaties. Door je app up-to-date te houden, houd je de gebruikservaring zo lang mogelijk optimaal. Met deze tips ben je klaar om de boeiende wereld van podcasts te gaan verkennen. Of je nu geïnteresseerd bent in nieuws, sport, educatie of verhalende content: je vindt altijd iets om aan verslingerd te raken. Hierna zetten we de voor- en nadelen van de populairste apps nog voor je op een rij.

De beste apps voor podcasts

Spotify

Spotify podcasts

Spotify biedt een breed scala aan podcasts, variërend van nieuws, tot sport en comedy, waardoor er voor iedereen iets te vinden is. De intuïtieve interface en handige functies zoals aanbevelingen maken het gemakkelijk om nieuwe content te ontdekken. Verder kan je je luisterervaring overzichtelijk organiseren met afspeellijsten en afleveringen downloaden voor offline gebruik, perfect voor onderweg. Ben je een geavanceerde gebruiker, dan zou je bepaalde geavanceerde afspeelopties kunnen missen die specifieke podcast-apps bieden. Daarnaast kan je favoriete podcast op een ongelukkig moment onderbroken worden door reclameboodschappen als je geen Premium-account hebt. Spotify bevat soms zelfs reclame in betalende abonnementen en exclusieve deals kunnen leiden tot fragmentatie van content over verschillende platforms. Gelukkig hebben we dat nog niet als storend ervaren. Al met al is Spotify een krachtig platform met een enorme diversiteit aan content en een gebruiksvriendelijke interface. Hoewel beperkingen in instellingen en advertenties aanwezig zijn, blijft het een topkeuze voor wie op zoek is naar een all-in-one audioplatform.

Prijs: gratis (10,99 euro voor Premium)

+ Diversiteit aan content, gebruiksvriendelijke interface, afspeellijsten en downloads
– Basic afspeelopties, reclame en exclusieve deals leiden tot fragmentatie van content

Apple Podcasts

Apple podcasts

Als ingebouwde app op Apple-apparaten profiteert Apple Podcasts van naadloze integratie met het iOS-ecosysteem, waardoor de app gemakkelijk toegankelijk is voor wie een iPhone of iPad heeft. De eenvoudige en overzichtelijke interface maakt het gemakkelijk om door podcasts te bladeren en nieuwe shows te ontdekken. Ben je zelf een content creator, dan biedt Apple Podcasts gedetailleerde analytics, waardoor je inzicht krijgt in luisterstatistieken en de prestaties van afleveringen. Hoewel de interface eenvoudig is, ontbreekt het aan uitgebreide personalisatiemogelijkheden in vergelijking met sommige andere apps. Dat is vaak zo bij Apple-producten. Apple Podcasts is primair ontworpen voor iOS en de ervaring kan variëren op andere platforms, wat kan resulteren in minder consistentie voor luisteraars die verschillende apparaten gebruiken. Gebruik je al iOS, dan geniet je dus van een naadloze integratie in het Apple-ecosysteem. Ook de interface is gebruiksvriendelijk, zoals het Apple betaamt. Ondanks de beperkingen blijft Apple Podcasts een solide keuze voor iOS-gebruikers die een eenvoudige en betrouwbare luisterervaring willen. 

Prijs: gratis (sommige podcasts zijn betalend) 

+ Naadloze integratie op iOS-toestellen, gebruiksvriendelijke interface, Podcast Analytics
– Beperkte personalisatie, cross-platformbeperkingen 

Google Podcasts 

Google Podcasts

Zoals je kan verwachten zit Google Podcasts netjes geïntegreerd in andere Google-services, zoals Google Assistant, wat handig is voor gebruikers die al gebruikmaken van het Google-ecosysteem. De simpele en overzichtelijke interface maakt het gemakkelijk om door podcasts te bladeren en nieuwe shows te ontdekken. Een unieke functie van Google Podcasts is de automatische transcriptie van afleveringen, waardoor gebruikers de inhoud kunnen doorzoeken en fragmenten kunnen vinden. Hoewel de interface gebruiksvriendelijk is, biedt Google Podcasts net als Spotify en Apple Podcasts minder personalisatieopties dan meer gespecialiseerde apps. Die laatsten zijn dan weer niet altijd even stabiel of gebruiksvriendelijk. Ook bij Google Podcasts kan de gebruikerservaring variëren tussen platforms, wat nadelig kan zijn voor consistentie bij het schakelen tussen apparaten. Zit je in het ecosysteem van Google, dan excelleert Google Podcasts in integratie met de services van de zoekgigant. De automatische transcriptiefunctie is een pluspunt voor gebruikers die specifieke fragmenten willen vinden. Hoewel het enige beperkingen heeft in personalisatie en crossplatform consistentie, blijft het dus een goede keuze voor gebruikers van Google-apps. 

Prijs: gratis 

+ Integratie met Googlediensten, gebruiksvriendelijke interface, automatische transcripties
– Ook hier beperkte personalisatie, cross-platformbeperkingen

Castbox

Castbox

Wie een meer gespecialiseerde podcastapp zoekt, zit ongetwijfeld goed bij Castbox, dat eveneens op iOS én Android beschikbaar is. De app biedt een indrukwekkende bibliotheek met podcasts, variërend van nieuws en educatie tot entertainment en storytelling. Castbox onderscheidt zich door zijn enorme bibliotheek met diverse podcasts. Het platform biedt zowel populaire als niche-inhoud, waardoor gebruikers een breed scala aan luisteropties hebben. De intuïtieve interface maakt het gemakkelijk om podcasts te ontdekken en toe te voegen aan je bibliotheek. De zoekfunctie is krachtig en helpt gebruikers snel specifieke shows te vinden. Castbox stelt gebruikers in staat om aanpasbare afspeellijsten te maken, waardoor ze de luisterervaring kunnen personaliseren en organiseren op basis van hun voorkeuren. De gratis versie van Castbox bevat advertenties, iets waar niet iedereen even goed mee overweg kan. Daarnaast kan het aanbod van exclusieve content beperkt zijn zonder een betaald abonnement. Hoewel de interface over het algemeen gebruiksvriendelijk is, kunnen sommige functies en instellingen een leercurve hebben voor nieuwe gebruikers. Maar van zodra je eraan gewend bent, worden de extra opties een meerwaarde. 

Prijs: gratis (2,99 euro per maand voor Premium) 

+ Uitgebreide bibliotheek, gebruiksvriendelijke interface, personaliseerbare afspeellijsten
– Advertenties in gratis versie, navigeren voelt eerst wat complexer