Belgische websites zijn slechts in zeven procent van de gevallen toegankelijk genoeg voor mensen met een functiebeperking. Dat blijkt uit het rapport van de Toegankelijkheidsmonitor van Anysurfer, het kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

De monitor onderzoekt of sites goed bereikbaar zijn voor blinden, slechtzienden of mensen met een motorische beperking. In totaal moet een site een score van 75 procent of hoger halen om te slagen.

Controlepunten zijn onder meer de bruikbaarheid zonder muis, de grootte van het klikgebied en een alternatief voor onderdelen in Flash. Ook zaken als zoommogelijkheden, contrast en een alternatieve beschrijving voor afbeeldingen tellen mee.

Lichte verbetering
Het eindcijfer van zeven procent is laag, maar toch een verbetering ten opzichte van de vorige meting die twee jaar geleden gebeurde. Toen was slechts vier procent van de sites toegankelijk voor mensen met een functiebeperking.

In totaal werden 336 Belgische websites onderzocht met behulp van 276 studenten van drie Vlaamse hogescholen. Door de metingen uit te voeren in samenwerking met studenten informatica, webdesign en multimedia hoopt Anysurfer dat ook zij later zullen bijdragen tot een toegankelijker internet.

Het volledige rapport kan je nalezen op Toegankelijkheidsmonitor.be