achtergrondgegevens beperken in Android

We nemen onze smartphones overal mee naartoe. Voor sommige mensen zijn het echt verlengstukken geworden van hun dagelijkse routines. Maar: ben je op pad, dan gebruiken sommige apps behoorlijk wat data. Hoe kan je achtergrondgegevens beperken in Android?

Achtergrondgegevens beperken in Android

Apps beoordelen

Een van de verstandigste beginstappen die je kan ondernemen, is het beoordelen van de apps die op je telefoon staan. Waarschijnlijk staan er namelijk tientallen apps op die je zelden tot nooit gebruikt, terwijl ze wel energie en data verbruiken. Ga hiervoor naar Instellingen > Netwerk en Internet > Mobiele Data > Apps. Daar staat een overzicht met apps die de afgelopen tijd gegevens hebben verbruikt. Gebruik je de apps niet? Verwijder ze dan! De apps blijven namelijk op de achtergrond actief. Ze zullen niet alleen minder data verbruiken, maar het zal ook de prestaties van je smartphone ten goede komen.

Welke apps gebruiken je kostbare data?

Apps verwijderen

Verwijder apps die je niet gebruikt, maar toch data verbruiken. Dat doe je door je vinger op een app te houden, tot de achtergrond verandert en je de app kan verslepen. Bovenin komt nu twee keer Verwijderen te staan. De linkerversie haalt de app simpelweg van het beginscherm af, de rechter verwijdert de app ook daadwerkelijk van je smartphone. Verwijderen kan ook via de Google Play Store. Tik daar op het icoon van je account, ga naar Apps en apparaat beheren > Beheren en vink de apps aan die je verwijderd wil hebben.

achtergrondgegevens
Soms moet je een grote schoonmaak houden.

Data beperken

Het is vrij eenvoudig om je smartphone de gebruikte data te laten beperken. Ga naar Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik > Databesparing. Vink deze aan. Vanaf dat moment worden alle apps niet meer geüpdatet wanneer je de smartphone op stand-by hebt staan.

Zo zet je alles uit wanneer je op stap bent.

Uitzonderingen aanwijzen

Sommige apps wil je wellicht wél bijgewerkt zien, zoals Whatsapp of de app van je postdienst, wanneer je op een pakketje wacht. Deze uitzonderingen kan je aangeven in de lijst met apps, die je onder de functie Databesparing ziet staan. De apps die je daar activeert, krijgen rechten tot onbeperkt dataverbruik, ook mobiel. Zo kan je toch op de hoogte blijven van de belangrijkste apps terwijl je onderweg bent.

Kies hier welke apps achtergrondgegevens mogen gebruiken.