De computermuis is na veertig jaar trouwe dienst bijna toe aan zijn pensioen. Volgens een Gartner-analist gaan we binnenkort onze pc met gebaren en gelaatsuitdrukkingen aansturen. Een kastje op het bureaublad verschuiven zal niet meer nodig zijn.

In een gesprek met de BBC verwijst Steve Prentice naar verschillende nieuwe technologieën die momenteel de markt bestormen en die uiteindelijk de rol van de muis kunnen overnemen. De door gebaren aangestuurde controller van de Wii is een mooi voorbeeld. Prentice legt uit dat de Wii-controller vibreert en daarmee de gebruiker ook iets vertelt over wat hij aan het doen is.

De Gartner-analist is ook positief over nieuwe compactcamera’s die in staat zijn om gezichten te herkennen. Onder meer Sony heeft zelfs digitale camera’s die een lachend gelaat kunnen onderscheiden van sippe gezichten. De stap naar een interface waarbij een blik en een lach volstaat om je browser te openen, is dan nog maar klein.

Zwaaien in de lucht
Een gelijkaardige technologie duikt ook op bij makers van consumentenelektronica, zoals Toshiba. Op de CES 2008-show zagen we bij Toshiba een prototype van een multimedianotebook waarbij een hand de afstandsbediening vervangt.

Ook de iPhone en consorten spelen een rol in het gedwongen ontslag van de muis, aldus Prentice. "De nieuwe smartphones hebben allemaal bewegingssensors. Door met het toestel te schudden kan je een of meerdere dingen doen. Zelfs de multitouch-interface is veel krachtiger en flexibeler dan in het verleden, en laat toe dat je in- en uitzoomt en snel scrolt", stelt de analist.

Windows 7
Touchscreens maken stilaan de overstap naar andere types apparaten. De Surface-koffietafel van Microsoft is wellicht het bekendste voorbeeld van een andere toepassing van multitouch-technologie. De softwaregigant zegt inmiddels multitouch te gaan inbouwen in Windows 7, de opvolger van Windows Vista.

Dell van zijn kant wacht niet op een nieuwe Windows en presenteerde vorige week een update die meervingerige aansturing mogelijk maakt op de Latitude XT-notebook.

Toetsenbord blijft
Al die innovaties kunnen dus de doodsteek betekenen voor de computermuis. Het toetsenbord daarentegen is niet zomaar te vervangen. "Het toetsenbord heeft vele tekortkomingen, maar niettemin zal het de primaire manier blijven om tekst in te voeren. Niets kan het snel vervangen."