Het gebruik van een alles in 1 pakket voor internet, telefoon en tv is nog onverminderd populair.  Toch kiezen steeds meer mensen  voor een goedkopere manier om tv te kijken. Chromecast timmert al langer aan de weg en onlangs kon je op deze site lezen over het Chromecast-alternatief van Microsoft. Nu mengt ook Mozilla zich in de strijd met een eigen HDMI-dongle: de Matchstick.

De Matchstick is ontwikkeld in samenwerking met Mozilla en draait dan ook op het open source besturingssysteem Firefox OS. Deze dongle stelt je net als zijn concurrenten in staat muziek, games, video’s naar je tv te streamen vanaf je smartphone, tablet of pc. De Matchstick zal iets goedkoper zijn dan de Chromecast van Google.

Wat kan de Matchstick?

Volgens de makers kan de Matchstick alles wat een Chromecast kan. Vanuit de Mozilla App Store zijn honderden apps beschikbaar, zoals Spotify en YouTube. Ook  Apps voor de Chromecast zouden eenvoudig omgezet moeten kunnen worden naar de Matchstick. Van videodiensten als HBO go, Netflix en Pandora is al bevestigd dat zij bij de lancering beschikbaar zullen zijn.

Wat gaat de Matchstick kosten?

Om de Matchstick op de markt te zetten is geld opgehaald via Kickstarter. Voor de eerste 500 bestellers kostte dit kleinood 12 dollar. De rest van de bestellers betalen 25 dollar voor de Matchstick. Met 35 dollar kost de Chromecast iets meer. Nu er via Kickstarter genoeg geld is binnen geharkt  is de verwachting dat de Matchstick rond februari 2015 verkrijgbaar zal zijn.

Wanneer de Matchstick daadwerkelijk in de Nederlandse winkels zal liggen is nog niet bekend. Hij kan volgend jaar waarschijnlijk wel online besteld worden in de VS. Maar dan moet je wel rekenen op bijkomende verzendkosten.