Microsoft heeft een alternatief voor de Chromecast van Google gelanceerd. Het apparaat komt eerst in de Verenigde Staten en Canada op de markt.

De Microsoft Wireless Display Adapter kan worden aangesloten op een HDTV, monitor of projector. Het gadget is compatibel met alle Windows (Phone) 8.1-toestellen – met uitzondering van de Surface RT – en Androidapparaten vanaf versie 4.2.1, op voorwaarde dat ze Miracast ondersteunen. De adapter gebruikt die technologie om video en audio binnen een afstand van 7 meter naar een televisiescherm te streamen, vergelijkbaar met de Google Chromecast.

Het verschil met de Chromecast is dat Google gebruik maakt van zijn eigen draadloze protocol, terwijl Miracast een algemene standaard is. De Chromecast werkt bovendien niet standaard samen met Windows-apparaten. Daarvoor heb je de Chrome-browser nodig en die is bijvoorbeeld niet beschikbaar op Windows Phone. Microsoft laat nog weten dat de adapter niet compatibel is met de Surface RT.

Microsoft accepteert vanaf nu pre-orders voor de Wireless Display Adapter in de Verenigde Staten en Canada. Het kleinood wordt vanaf eind oktober uitgestuurd en kost 59,95 dollar. Ter vergelijking, voor een Chromecast betaal je in deze landen 35 dollar. Of het apparaat binnenkort ook naar België en Nederland komt, en aan welke prijs dat dan zal zijn, is voorlopig nog onduidelijk.