Windows 8.1 Update verschijnt deze maand. Op de Build 2014-conferentie in San Francisco deed Microsoft uit te doeken wat de recentste grote vernieuwing van zijn nieuw besturingssysteem precies zal inhouden.

Op de conferentie onthulde de softwaregigant weinig dat we nog niet wisten of vermoedden. Windows 8.1 Update wordt een samenbundeling van verbeteringen die tegemoetkomen aan de meest voorkomende klachten over het besturingssysteem. Die kwamen vooral van gebruikers die geen aanraakscherm bezitten. Op sommige gebieden is Windows 8.1 immers nog steeds te veel gericht op touchscreen zonder voldoende rekening te houden met het klassieke toetsenbord en de muis.

Eerst en vooral krijgen gebruikers gemakkelijker toegang tot veelgebruikte functies die vandaag nogal zitten weggestopt. Specifiek gaat het om de zoekfunctie en de knop om af te sluiten. Beide verhuizen met de nieuwe update naar het startscherm.

Klassiek

Verder zullen Windows Store Apps zich in de toekomst meer gedragen als klassieke desktopsoftware. Ze verschijnen op de taakbalk in de desktopweergave en kunnen erop vastgepind worden voor snelle toegang. Afsluiten of minimaliseren gaat nu via de klassieke icoontjes, ook bij apps. Om ze te doen verschijnen moet je met je muis naar de bovenkant van het scherm bewegen. Kort samengevat gedragen Store Apps zich met de nieuwe update meer als gewone toepassingen.

Fans van oudere Windowsversies hebben nog meer om zich op te verheugen, ze kunnen hun computer rechtstreeks naar het bureaublad opstarten en ook het rechtermuisklikmenu maakt zijn opwachting op nieuwe plaatsen.

Eenvoudig

De Windows Store wordt standaard vastgepind aan de taakbalk zodat nieuwe apps nooit ver weg zijn. Bing Smart Search wordt intuïtiever en geeft resultaten uit de Store duidelijker weer en pas geïnstalleerde bestanden zitten niet langer verstopt dankzij een handige snelkoppeling in het startmenu.

Windows 8.1 Update is niet alleen efficiënter in gebruik, ook onder de motorkap verandert er heel wat. Daardoor is het besturingssysteem nu compatibel met meer toestellen dan ooit, inclusief de allerkleinste en goedkoopste tablets en laptops.

De zakelijke gebruiker werd niet uit het oog verloren, zoals een uitgebreide ondersteuning voor mobile device management aantoont. Ondersteuning voor de recentste hardware is aanwezig en de compatibiliteit van Internet Explorer gaat erop vooruit. Microsoft denkt dat met de wijzigingen de productiviteit van de traditionele Windowsgebruiker de hoogte zal inschieten.

De 8.1 Update komt naar gebruikers van Windows 8.1 op 8 april, de dag waarop de ondersteuning voor Windows XP wordt stopgezet. De nieuwe versie zal vlekkeloos binnenrollen via het vertrouwde Windows Update als deel van de maandelijkse updatereleases. Gebruikers van Windows 8 zullen eerst moeten upgraden naar 8.1 via de Store. Heb je een oudere Windowsversie, dan zal je Windows 8 moeten kopen om van de gratis update te profiteren. Windows 8.1 Update verschijnt in 37 talen verspreid over 240 markten.