Facebook heeft twee nieuwe dashboards geïntroduceerd met de bedoeling om het elektriciteit- en waterverbruik in haar datacenters in Oregan en North Carolina in te perken.

Om haar betrokkenheid in het Open Compute Project opnieuw te bevestigen, heeft Facebook de front-end code van de dashboards beschikbaar gesteld voor het grote publiek. De code zal in de eerstvolgende weken gepubliceerd worden in de Open Compute Project’s GitHub.

Lyrica McTiernan, programmamanager bij Facebook, legt in een blogpost van donderdag uit dat Facebook haar werken in de datacenters nog niet afgerond heeft maar constant blijft bouwen aan haar managementsystemen.

Volgens McTiernan zijn de dashboards de volgende ‘natuurlijke’ stap om uit te zoeken wat er gebeurt zodra de servers geïnstalleerd zijn.

“Al onze datacenters zijn eigenlijk nog bouwwerven. In de loop van het jaar zullen er verschillende nieuwe datazalen online komen. Aangezien we dashboards ontwikkeld hebben die een omgeving visualiseren met flink wat variabele parameters, zul je af en toe vreemde cijfers zien opduiken. Dat is normaal. Deze dashboards werken aan de hand van raw data en dat oogt soms een beetje rommelig. We geloven echter in herhaling en verbetering. Daarom verwelkomen we je achter de schermen. We zijn er ook van overtuigd dat wanneer onze datacenters bijna voltooid zijn, de schommelingen navenant afnemen.”

Facebook merkte ook op dat het een gelijkaardige opstelling zal invoeren in haar datacenter in het Zweedse Luleå wanneer dat weldra actief wordt.