Apple heeft een nieuwe versie van de iPad voorgesteld in San Francisco. De nieuwe iPad zal op zijn 9,7 inchscherm zo'n 3,1 miljoen pixels tonen.

Apple heeft een nieuwe versie van de iPad voorgesteld in San Francisco. De iPad zal op zijn 9,7 inchscherm zo’n 3,1 miljoen pixels tonen. Merk trouwens ook op hoe Apple dit toestel niet de iPad 3 noemt, maar wel 'the new iPad'.

De nieuwe iPad heeft een netvlies- of retinascherm: een display van 2048 pixels bij 1536. Als je de iPad 3 op 38 centimeter van je ogen houdt, toont het toestel meer pixels dan je oog kan waarnemen. Vandaar de naam netvliesscherm.

Om dat scherm aan te sturen, heeft de nieuwe iPad een krachtigere processor gekregen dan zijn voorganger. De A5X-chip in de iPad 3 heeft vier grafische kernen. En daarmee lijken alvast de geruchten over de processor te kloppen: geen extra rekenkracht, maar wel uitgebreide grafische rekencapaciteit.

De camera is niet echt nieuw, want Apple heeft hem gewoon getransplanteerd uit de iPhone 4s. Het is wel een verbetering tegenover de vorige iPad. De camera heeft ook beeldstabilisatie en kan 1080p-video opnemen.

De camera van de iPad 3

Razendsnel internet
De derde iPad kan mobiel internet van de vierde generatie aan: 4G of LTE. Die technologie laat internetverbindingen via het gsm-netwerk toe met een theoretische maximumsnelheid van 73 megabit per seconde.

De nieuwe iPad is vanaf 16 maart beschikbaar in de VS, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Japan. Vanaf 23 maart is hij ook in andere landen te krijgen. De Europese prijzen zijn niet bekend, maar in de VS zal de uitvoering van 16 gigabyte opslag 499 dollar kosten, die van 32 gigabyte 599 dollar en die van 64 gigabyte 699 euro. Dat zijn dezelfde bedragen als bij de vorige iPad. Apple blijft de iPad 2 trouwens aanbieden voor 399 dollar voor de versie zonder 3G en 529 voor die met 3G.

Het batterijleven is ondanks de straffere specificaties ongeveer hetzelfde gebleven: 10 uur bij gewoon gebruik, 9 uur bij gsm-gebruik.

Het toestel is iets plomper dan zijn voorganger, al moet je het verschil al met een gevoelige weegschaal gaan meten. Deze iPad 3 is 9,4 millimeter dik en weegt 635 gram.

Allicht zal de iPad ook iOS 5.1 aan boord hebben, want dat is ook een van de nieuwigheden die Apple gelijktijdig met de nieuwe iPad aankondigde.