Microsoft heeft op het Mobile World Congress de Consumer Preview-versie van Windows 8 gepresenteerd. De testversie is gratis te downloaden.

In Barcelona betrad Steven Sinofsky van Microsoft het podium met veel vertrouwen. De ontwikkelaarsversie van Windows 8 werd al goed ontvangen en het uitbrengen van de Consumer Preview zal Microsoft een hoop feedback opleveren. Deze bètaversie is nog niet af, maar Sinofsky gaf aan dat er sinds september al meer dan 100.000 aanpassingen aan het systeem zijn gedaan. Een liveblog met foto's en meer informatie over de demonstratie is te volgen bij The Verge.

Downloadlinks
Hoewel de presentatie nog bezig is, zijn de downloadlinks van de Consumer Preview al beschikbaar. Via de site van Microsoft kun je diverse iso-bestanden downloaden. De Engelstalige installatie-dvd is 3,3 GB groot (64-bits) of 2,5 GB voor de 32-bitsversie. Een Nederlandstalige versie is nog niet beschikbaar. Voor de installatie heb je een serienummer nodig. Deze is voor alle taalversies gelijk: DNJXJ-7XBW8-2378T-X22TX-BKG7J. Mocht je niet met een iso-bestand aan de slag willen, dan is er ook een normale installer beschikbaar.

De systeemeisen van de Consumer Preview zijn gelijk aan die van Windows 7, dus je kunt direct op je eigen pc aan de slag. Windows 8 is bedoeld voor touch-apparaten, dus de besturing met muis en toetsenbord is mogelijk wat onhandig. Zorg dat je pc is voorzien van een 1 GHz-CPU, 1 GB RAM (of 2 GB voor de 64-bitsversie), 16 GB schijfruimte (of 20 GB voor 64-bits) en een DirectX 9-compatibele grafische kaart.

Voor systeembeheerders is ook de bètaversie van Windows Server 8 beschikbaar. De downloadsite van Microsoft heeft downloads beschikbaar voor 64-bitssystemen en virtuele machines (vhd).