Angry Birds-topman Mikael Hed gelooft in piraterij. “Op het einde van de rit kan het voor veel meer zakelijke kansen zorgen”, zegt hij.

Hed is topman bij Rovio, het Finse bedrijf dat vooral bekend geworden is door Angry Birds. Het spel is ondertussen al miljoenen keren gedownload, en ook naast de spelplatformen leggen de vogels geen windeieren. Overal vind je nu knuffels, brooddozen en andere koopwaar met de bekende vogels op.

Hed sprak gisteren op de jaarlijkse Midem-muziekconferentie in Cannes. Hij had het onder andere over piraterij. “Piraterij is niet helemaal slecht”, verklaart hij aan de Britse krant The Telegraph. “Door media te downloaden leren mensen nieuwe dingen kennen, waaronder Angry Birds. Op het einde van de rit zorgt het soms zelfs voor extra inkomsten.”

Hed leerde veel van de muziekindustrie en haar gevecht tegen de illegale kopieën. “We hebben wat problemen met piraterij”, zegt hij. “En niet enkel digitaal: er circuleert een hoop ongelicentieerde koopwaar, vooral in Azië.”

Vorm van reclame
Enkele weken geleden ging bij enkele grote websites het licht uit als protest tegen SOPA en PIPA, de Amerikaanse copyrightwetten die het leven van piraten zuur moet maken.

Maar daar gelooft Hed niet echt in: hij verklaarde in Cannes dat het zinloos is om mensen die Angry Birss kopiëren te achtervolgen, tenzij ze schade toebrengen aan het merk. “Elke vorm van piraterij is een vorm van reclame en helpt nieuwe fans aan te trekken”, aldus Hed in The Telegraph.

External links

Angry Birds