Oude computers staan vol privégegevens, concludeert de Nederlandse Consumentenbond. Dat blijkt uit tien tweedehands pc’s die het via veilingsite Marktplaats aankocht.

Met een dataherstelprogramma kon de bond eenvoudig ‘gewiste’ gegevens herstellen. “Wat we aan privégegevens aantroffen, schokte ons”, stelt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

“Burgerservicenummers, kopieën van paspoorten, wachtwoorden van webwinkels, belastingaangiftes, een scan van een geldige creditcard, allemaal informatie die het criminelen makkelijk maakt om identiteitsfraude te plegen.”

Het onderzoeksteam trof ook pornografische foto’s en films aan.

Onwetend
Consumenten denken dat ze gegevens definitief verwijderen wanneer ze die naar de prullenbak slepen of wanneer ze hun besturingssysteem herinstalleren, maar dat is niet voldoende. De Consumentenbond geeft instructies hoe het wel moet.

Bedrijven krijgen eveneens het advies om deze methoden door te nemen. Op een afgedankte computer van de Hartstichting vond de bond namelijk medische gegevens van enkele leden. De organisatie acht de kans groot dat er ook op andere oude pc’s gevoelige data staan. Het zijn dus niet alleen consumenten die de fout ingaan.

“Dit voorval onderstreept de noodzaak dat bedrijven en organisaties risicoaansprakelijk moeten worden voor het juist gebruiken en beschermen van gegevens van consumenten”, meent Combée. “Daarnaast moet er een brede meldplicht voor datalekken komen, zodat consumenten zelf ook grip kunnen houden op wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt.”
 

External links

Consumentenbond