Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Je leest hieronder deel 2 van dit artikel. Deel 1 met de inleidende informatie kan je hier vinden. 

Je wilt dus ontdekken wat Linux te bieden heeft? Een schitterend idee. Leuk is dat Linux zo’n licht besturingssysteem is dat je het kan uittesten vanaf een usb-stick. Je zal zo in staat zijn om van Ubuntu of Linux Mint te kunnen genieten zonder dat je het OS ook echt hoeft te installeren. Als één van de distributies je dan bevalt, kan die de ideale manier zijn om een oude laptop weer nieuw leven in te blazen, of om naast Windows als tweede besturingssysteem te gebruiken. Maar laat ons nog niet te hard van stapel lopen. Ik leg je eerst uit hoe je de besturingssystemen kan uitproberen.

Linux downloaden

Wat je nodig hebt, is een usb-stick van 2GB waarvan de inhoud gewist mag worden. Om te weten welke versie van Ubuntu of Linux Mint je nodig hebt, moet je eerst te weten komen of je systeem 32-bit of 64-bit is. Als je dat niet weet, ga je naar het configuratiescherm, typ je systeem in bij het zoekbalkje, en klik je systeem aan.

Vervolgens kijk je bij Type systeem of je 64-bit of 32-bit ziet staan. Onthoud het juiste getal. Als je Linux Mint wilt uitproberen, vind je de download via deze url: https://goo.gl/eIIbQq. Klik bij Download Links naast Cinnamon op 32-bit of 64-bit. Daarna krijg je een lijst met allerlei vlaggen van landen te zien. Die lijst toont de websites per land die een directe downloadlink bevatten waarmee je het installatiepakket van Linux Mint kan downloaden. Klik op een Nederlandse website naar keuze, en de download begint. Ubuntu kan je vanaf deze webpagina downloaden: http://goo.gl/oGttWY. Bij Select an image kies je voor 32-bit of 64-bit. Uiteindelijk zal je in beide gevallen een ‘.iso-bestand’ bemachtigen.

Installatiestick

Voor we jouw usb-stick kunnen omtoveren tot een installatiestick hebben we eerst een gratis programma nodig dat de klus klaart, genaamd Universal USB Installer. Je vindt de download via deze link: goo.gl/QeUCkJ. Scroll naar beneden en klik op de opvallende blauwe Download UUI-knop. Nu gaan we je .iso-bestand op de stick zetten. Plug je stick alvast in een usb-poort. Open daarna Universal USB Installer – dat zich normaal gesproken in je Download-map bevindten klik op I Agree.

Universal USB Installer
Je kan de naam van je usb-stick opzoeken in ‘Deze pc’. Dat vind je vanuit ‘Windows Verkenner’.

Kies Ubuntu of Linux Mint bij Step 1. Daarna klik je in Step 2 op Browse en typ je vervolgens Ubuntu of Mint in de zoekbalk van het Windows Verkenner-venster dat verschijnt. Daarna dubbelklik je op je .iso-bestand. Als je het juiste bestand hebt geselecteerd, kies je bij Step 3 de juiste usb-stick uit de lijst – met de nadruk op juiste – en vink We will format [de naam van jouw usb-stick] as FAT32 aan. Sla Step 4 over en klik op Create. Daarna krijg je een waarschuwing en bestig je met Yes. Nu is het een kwestie van wachten tot je stick klaar is. Dat kan tientallen minuten duren. Als alles goed is, moet uiteindelijk Installation Done! Process is Complete verschijnen. Klik dan op Close.

Start vanaf je USB-stick

De volgende stappen doorlopen we met Ubuntu als voorbeeld, maar omdat Linux Mint net dezelfde installatiemethode gebruikt, werken deze stappen evenzeer voor wie Linux Mint Cinnamon wil gebruiken. Houd je usb-stick ingeplugd. Nu gaan we je pc vanaf je usb-stick opstarten om zo Ubuntu te kunnen laten starten. Klik op de Start-knop, Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Systeemherstel en Nu opnieuw opstarten. Windows zal afgemeld worden, en Kies een optie verschijnt. Klik op Een apparaat gebruiken. Daarna duid je de naam van je usb-stick aan. Als je stick niet meteen verschijnt, kan je proberen om je pc te herstarten. Als ook dat niet werkt, plug je je stick beter in een andere poort. Als alles goed is, zal je pc afsluiten en verschijnt GNU GRUB bij het opstarten. Try Ubuntu without installing staat meteen geselecteerd. Precies wat je nodig hebt. Klik op Enter.

Ubuntu
Als eerste krijg je alle toetsencombinaties te zien waarmee je vlotter je weg door Ubuntu kan banen.

Meteen kom je terecht in een Engelstalig Ubuntu-bureaublad. Als je Ubuntu of Linux Mint installeert, kan je wel zelf je taal selecteren. Je kan nu ongestoord de software en menu’s van de Linux-distributie testen. Neem zeker eens een kijkje naar de programma’s die met het besturingssysteem komen, en in het bijzonder naar het kantoorpakket LibreOffice. Dat is een uitstekend gratis alternatief voor Microsoft Office, dat overigens ook op Windows werkt. Vanaf de ‘demo-versie’ van Ubuntu kan je er voor kiezen om het besturingssysteem meteen te installeren via de Install Ubuntu 16.04 LTS-snelkoppeling. Je kan de demo afsluiten via de Shut down-knop als je rechtsboven op het tandwieltje klikt.

Windows-software op Linux

Als je de overstap zou willen maken van Windows naar Linux zal je in eerste instantie afscheid moeten nemen van de software die je gewend bent om te gebruiken. Microsoft Office is bijvoorbeeld niet beschikbaar voor Linux, en ook Google heeft de Chrome-ondersteuning voor Linux stopgezet. Gelukkig zijn er tal van degelijke alternatieven. Firefox of de Chromium-browser kunnen een degelijke vervanging bieden voor Chrome, en LibreOffice en OpenOffice bieden uitstekende gratis kantoorpakketten. Wie gewend is om Adobe Photoshop te gebruiken, kan dan weer aan de slag met GIMP. Moest je toch geen evenwaardig Linux-alternatief kunnen vinden voor een programma, of je wilt je hoofd niet buigen voor je vertrouwde software, dan is er nog de mogelijkheid om Windows-toepassingen in Linux te draaien.

CrossOver is een bekend betalend programma dat de brug maakt tussen Windows en Linux. Op die manier wordt het alsnog mogelijk om Windows-programma’s vanuit je Linux-distributie te draaien. Hoewel je misschien al bang bent dat programma’s niet soepel genoeg zullen werken, valt dat in de praktijk meestal erg goed mee. De ontwikkelaar van het programma communiceert bovendien zeer goed over wat compatibel is en wat niet. Het biedt een zoekfunctie aan op zijn website waarmee je kan ontdekken of jouw programma’s al dan niet zullen werken. Als je wilt controleren of jouw programma’s zullen werken, kan dat via deze link: https://goo.gl/JqGbEm. CrossOver is misschien wel een betalend programma, maar het komt wel met een testperiode van 15 dagen. Zolang heb je dus de tijd om met je eigen ogen te ontdekken of je software al dan niet goed werkt. Je kan de software gratis uitproberen via deze link: https://goo.gl/45BiCJ. Na de testperiode kan je het programma voor 12 maanden gebruiken als je een licentie koopt die 48 euro kost.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.