Windows en macOS (zo heet het nieuwe OSX vandaag de dag) zijn onmiskenbaar de twee populairste besturingssystemen voor computers in deze wereld. Maar dat wil niet zeggen dat alleen die twee het waard zijn om gebruikt te worden. Linux is een openbron besturingssysteem dat daardoor beschikbaar is in tal van verschillende smaken ā distributies genaamd ā die staan te popelen om door jou verkend te worden.
Laat ons in deze cursus focussen op de twee populairste: Linux Mint en Ubuntu. Beide versies van Linux kan je probleemloos gratis downloaden. Als ik even kort door de bocht mag zijn, zou ik stellen dat Ubuntu een erg toegankelijk besturingssysteem is dat vooral zal aanslaan bij Mac-gebruikers. Linux Mint is dan weer ideaal voor de Windows-gebruiker die op zoek is naar iets nieuws. In deze cursus toon ik je hoe je beide besturingssystemen kan uitproberen, zonder je Windows-besturingssysteem te schaden.
Even voorstellen
Laat ons beginnen met Ubuntu. Elke zes maanden verschijnt er een nieuwe versie van het besturingssysteem, en elke vierde is een versie die voor langere tijd ondersteund zal worden. Een zogenaamde Long Term Support (LTS)-versie. In de eerste jaren van het bestaan van Ubuntu was āLinux voor mensenā het motto van het OS. Veel pc-gebruikers hebben namelijk nogal onterecht de foute indruk van Linux dat het een complex OS is voor echte fanaten. Niets is minder waar, en Ubuntu bewijst dat. Ubuntu is een heel eigenzinnige Linux-distributie die erg focust op het overtuigen van nieuwe gebruikers. Toegankelijkheid is troef. De laatste versie van Linux is meteen ook de LTS-versie, versie 16.04.
Linux Mint is gebaseerd op Ubuntu. Daarom verschijnen updates van het besturingssysteem meestal enkele maanden na de nieuwe release van Ubuntu. Terwijl Ubuntu erg hard inzet op een eigen, toegankelijke interface voor gebruikers, is het zo dat Linux Mint vooral zal aanvoelen als een vertrouwde ervaring voor Windows-gebruikers. De laatste versie van Mint is versie 18 en dat is eveneens een LTS-versie. Versie 18 werd al uitgerold voor twee van de vier grafische schillen van Mint, genaamd Cinnamon en MATE. Wij gaan ons vooral focussen op Cinnamon, de populairste grafische schil en ook ƩƩn van de meest gebruiksvriendelijke.
Uiterlijk
Ubuntu gebruikt zijn āUnityā als grafische interface. Links zie je de ādockā van Ubuntu ā de taakbalk ā van waaruit alle actieve applicaties worden weergegeven. Programmaās lanceer je vanuit de zogenaamde āDashā. Dat is het Ubuntu-logo bovenaan de taakbalk. Je kan net als in Windows de naam van programmaās intypen om ze te openen. Bovenaan je scherm is er in Ubuntu ook nog een menu en notificatiescherm. Van daaruit kan je in de instellingen duiken. Ubuntu komt met zijn eigen themaās: het lichtere Radiance-thema en het donkere Ambiance.
In Linux Mints Cinnamon-schil vind je actieve programmaās net als in Windows meteen terug aan de onderkant van je scherm. Dat doet meteen denken aan de vertrouwde taakbalk. Maar daar houden de gelijkenissen niet op. De vormgeving van vensters, icoontjes, menuās en muisaanwijzers doet ook erg denken aan Microsofts besturingssysteem. Linux Mint 18 komt ook met een volledig nieuw thema, Mint-Y genaamd. Vensters zien er daardoor moderner en simplistischer uit. Vreemd genoeg is het nieuwe Y-thema nog niet standaard geactiveerd in Mint-versie 18 Cinnamon, maar via de instellingen kan je het wel vinden onder Themaās.