Een laptop is erg handig om ook op verplaatsing teksten te kunnen schrijven en op het internet te gaan. Deze mobiliteit gaat echter verloren wanneer de batterij van je toestel niet langer naar behoren werkt. In zo’n gevallen doe je er goed aan een nieuwe batterij aan te schaffen. Om na te kijken of de batterij van je laptop daadwerkelijk aan vervanging toe is, bestaan er enkele commando’s die je in Windows kan uitvoeren.

Energierapport

Vanaf Windows XP zit het commando powercfg vervat in het besturingssysteem. Dit commando maakt een energierapport over je laptop aan. Open een opdrachtprompt door in het startmenu naar cmd te zoeken, klik met je rechtermuisknop op Opdrachtprompt en kies voor Als administrator uitvoeren. Typ hierna in het venster powercfg. Na 60 seconden zal het energierapport klaar zijn. Je kan het document terugvinden op de locatie die in het opdrachtpromptvenster wordt getoond.

Bovenaan het energierapport kan je de basisgegevens over je laptop terugvinden. Hieronder staan eventuele fouten en waarschuwingen verzameld. CPU-veelvraten als de Chrome-browser worden bij de waarschuwingen geplaatst. Je batterij zal immers langer meegaan wanneer je CPU minder hard belast wordt. Om na te gaan of je batterij nog steeds naar behoren werkt, dien je verder naar onder te scrollen. Onder Batterij:Batterijgegevens zal je de naam, het serienummer en type van je laptopbatterij kunnen terugvinden. Het zijn echter de waardes van Ontwerpcapaciteit en Laatst volledig opgeladen die je meer info geven over de kwaliteit van je batterij. Indien je batterij niet wordt opgeladen tot de ontwerpcapaciteit is er iets mis en kan je overwegen om een nieuwe batterij aan te schaffen.

batterijrapport

Batterijrapport

Het energierapport van Windows is handig, maar kan je zeker geen visueel pareltje noemen. In Windows 8 en 10 heeft Microsoft daarom meer aandacht geschonken aan de esthetische kant. Behalve het klassieke energierapport kan je in dit besturingssysteem ook een batterijrapport aanmaken. Dit doe je door wederom een opdrachtprompt als administrator te openen en hierin powercfg/batteryreport te typen.

Na enkele seconden te hebben gewacht, zal de locatie verschijnen waar je het rapport kan terugvinden. Wanneer je helemaal naar beneden scrolt, zal je Battery life estimates zien staan. Onder AT FULL CHARGE staat de capaciteit die je batterij daadwerkelijk bereikt, terwijl onder AT DESIGN CAPACITY de waarde staat die de accu hoort te halen. Wederom geldt dat de eerste waarde zo dicht mogelijk bij de tweede hoort aan te leunen.