Je moeder grijze haren bezorgen, dat ging vanzelf. Durf je het ook je wederhelft of je dochter aandoen?

Intro

Je moeder grijze haren bezorgen, dat ging vanzelf. Durf je het ook je wederhelft of je dochter aandoen?

STAP 1: Gezicht vervormen

Wil je een portret 25 jaar extra cadeau doen, volstaat het niet om de alleen de haren grijs te kleuren. De jaren hebben namelijk ook hun weerslag op de vorm van het gelaat. Om die aan te passen, open je FILTER, VERVORMEN, UITVLOEIEN. Je komt nu in een nieuw venster met speciale tools, waarmee je een object kan kneden als natte klei.

Kies de tool PLOOIEN en stel de penseelgrootte iets breder in dan de omvang van de ogen. Klik met dit gereedschap één of twee keer op elk oog om het te verkleinen. Met het bovenste gereedschap, VERDRAAIEN, kan je op een stuk van het gelaat klikken en dan een klein beetje slepen. Zorg voor een stevige penseelgrootte en druk de wangen een beetje in.

Ook de glimlach kan je hiermee rechttrekken, zodat de persoon iets strenger kijkt. Klik op OK om te bevestigen.

Gezichten verouderen met Photoshop
Zorg dat de penseelgrootte niet te klein is, en werk in kleine stapjes.

STAP 2: Grijs haar

De eenvoudigste manier om iemand grijs haar te geven, is met behulp van het gereedschap PENSEEL. Zorg dat de kleuren onder de gereedschapsbalk op de standaardinstelling staan: zwart en wit. Kies een brede penseelpunt met zachte rand en zet bovenaan in de optiebalk de modus op KLEUR. Ga hiermee over het haar. Voor dunnere haarsecties zal je een fijner penseel moeten gebruiken.

De modus KLEUR vertaalt de oorspronkelijke kleurtinten naar nuances tussen de voorgrondkleur en de achtergrondkleur (zwart en wit). Op die manier behoud je het detail en de structuur van het haar. Deze techniek is minder doeltreffend als je model echt pikzwart haar heeft.

Gezichten verouderen met Photoshop
Voor- en achtergrondkleur moeten op zwart en wit staan.

STAP 3: Wenkbrauwen uitdunnen

Vergeet niet op dezelfde manier ook de wenkbrauwen te vergrijzen. Je kan in de optiebalk eventueel de dekking van het penseel verlagen om iets fijner te werken. Wanneer iemand ouder wordt, verdunnen de wenkbrauwen trouwens. Gebruik het gereedschap KLOONSTEMPEL.

Ga met de muisaanwijzer naar een zone boven de wenkbrauw en klik. Dat is de bronzone. Nu kan je met deze stempel stukjes wenkbrauw door huid vervangen door op een andere plaats te klikken.

Gezichten verouderen met Photoshop
Verdun de wenkbrauwen en maak ze ook grijs.

STAP 4: Rimpeleffect

Iemand (virtuele) rimpels bezorgen is behoorlijk arbeidsintensief. Zoom sterk in, zodat je ziet welke lichte kraaienpootjes zich nu al manifesteren. Daarna is het de beurt aan de gereedschappen DOORDRUKKEN en TEGENHOUDEN. Ze zitten bij elkaar in het gereedschapspalet en doen precies het tegenovergestelde. Met Doordrukken maak je iets donkerder, met Tegenhouden wordt iets lichter.

Begin met DOORDRUKKEN en kies een fijne penseelbreedte (3 pixels). Zet in de optiebalk het BEREIK op MIDDENTONEN en de BELICHTING op 15%. Ga hiermee over de rimpels die al zichtbaar zijn; ze zullen dieper worden. Daarna kies je TEGENHOUDEN en strijk je net onder de donkere streep die je met Doordrukken hebt gezet. Zo krijgt de huidgroef een natuurlijke diepte.

Gezichten verouderen met Photoshop
Combineer Doordrukken en Tegenhouden om rimpels te produceren.

STAP 5: Halsrimpels accentueren

Rimpels lopen vaak parallel en in patronen. Als je met Tegenhouden en Doordrukken een paar rimpels hebt gezet, kan je die met de Kloonstempel overbrengen naar andere plaatsen. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Het begint dan tenminste echt vooruit te gaan, en bovendien krijg je rimpels die mooi parallel lopen. Voor de hals doe je precies hetzelfde.

Accentueer de halsspieren met Tegenhouden en Doordrukken. Voor de halsspieren mag de penseelpunt best wat breder zijn, 15 pixels bijvoorbeeld. Daarna plaats je ook hier kleinere rimpels, met exact dezelfde techniek.

Gezichten verouderen met Photoshop
Ook om de nekspieren te accentueren, gebruik je Tegenhouden en Doordrukken.

STAP 6: Valere huid

Nu je toch nog bezig bent met het gereedschap Doordrukken, kan je met een breed penseel donkere vlekken op de huid aanbrengen, rond de ogen en aan de jukbeenderen. De huid mag ook een beetje valer. Hiervoor gebruik je het derde gereedschap van dezelfde familie: de SPONS.

Meestal wordt het gereedschap Spons toegepast om plaatselijk iets meer verzadiging aan te brengen, maar in dit geval zet je de optiebalk op MODUS: MINDER VERZADIGEN. Zorg dat de instelling STROOM niet hoger staat dan 15%. Klik nu met een heel brede penseelinstelling op de huid.

Gezichten verouderen met Photoshop
De modus van de Spons moet op Minder verzadigen staan.

STAP 7: Matte ogen

De ogen staan nog altijd iets te meisjesachtig. Selecteer met de gewone LASSO eerst één oog, druk de SHIFT-toets in en selecteer dan ook het andere oog. In de optiebalk geef je in het vak DOEZELAAR de waarde 3 PIXELS in. Dat zorgt voor een zachte overgang.

Gebruik de toetsencombinatie CTRL+L om de NIVEAUS op te roepen (Mac OS: CMD+L). In het deelvenster NIVEAUS versleep je het grijze driehoekje in het midden een beetje naar rechts. Hierdoor krijgen de ogen minder glans en wordt het wit van de ogen iets minder helder.

Gezichten verouderen met Photoshop
Maak de ogen doffer met de Niveaus.

 

De video van deze workshop vind je hier.