Na maanden werk is de openbrongemeenschap een afgewerkte HTML-editor rijker. En niet zomaar een, want Nvu ambieert een vervanger te zijn voor Dreamweaver, FrontPage of GoLive. Ondersteuning is er voor stylesheets, tabellen en eenvoudige formulieren. Wie een echte dynamische, door een database aangedreven site wil bouwen, zal echter voor een meer professioneel antwoord moeten zoeken.

Nvu (lees: n-view) is een project van Linspire, bekend voor zijn gebruiksvriendelijke Linux-distributie. Het bedrijf wil graag voor elke belangrijk Windowsprogramma een open alternatief in huis hebben – en dus ook voor de bekende HTML-editors. Versie 1.0 bevat vooral heel veel bugfixes en is niet te beschouwen als een definitief eindpunt in de ontwikkeling van het programma.

[download_file]
Nvu is perfect voor wie al wat HTML-code kent, maar nog niet toe is aan een professionele (en misschien verwarrendere) tool. Het pakket wordt verspreid onder de Mozilla-licentie.

Door webpagina’s in wording onder te brengen in tabs is het heel gemakkelijk om verschillende pagina’s tegelijkertijd af te werken. Zoals dat hoort in een degelijke webauthoringtool kan je snel verspringen van de code naar een voorbeeldvenster, een meer grafische opmaakmodus of een tekstvenster met de bron. Door het gebruik van kleuren is die laatste nu overzichtelijker.

Knap zijn de gebruikersvriendelijke wizards om tabellen te creëren, ankers toe te voegen of een formulier te definiëren.

Nvu komt met ingebouwde HTML-controle, al moet je wel eerst de pagina opslaan waaraan je werkt. Het programma biedt daarnaast een CSS-editor en een console voor JavaScript. Om pagina’s online te brengen, gebruik je de ingebouwde FTP-tool.

Nvu is ook beschikbaar voor Linux en OS X 10.1.5. Er is ook een (niet door Linspire ondersteunde) Nederlandse vertaling, hier te vinden.

Windows 98/Me/2000/XP

External links

Nvu