Zip bestand maken

Soms is het nodig om veel of grote bestanden te versturen per e-mail. Hoe je dat doet? Simpel! Combineren, verkleinen en als één bijlage versturen. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan… toch? Een zip-bestand maken is dan de juiste oplossing.

Wat is een ZIP-bestand?

Een ZIP-bestand is een gecomprimeerd bestand dat bestaat uit verschillende bestanden. Het gecomprimeerd bestand is dan ook veel kleiner dan de verschillende bestanden samen, dus neemt het heel wat minder opslagruimte in beslag. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld veel bestanden moet versturen per e-mail. Daarnaast kan het ook handig zijn voor bestanden die je niet voor het eerst nodig hebt, maar wel wilt bijhouden. Je kan het bestand namelijk altijd weer uitpakken zodat je alle bestanden weer ter beschikking hebt.

Een ZIP-bestand maken doe je zo

Als je bestanden wilt comprimeren, moet je eerst de bestanden selecteren. Selecteren kan je best door ze één voor één aan te klikken met CTRL ingedrukt, of het eerste en laatste bestand te selecteren, terwijl je voor de laatste klik Shift inhoudt. Klik nu met je rechtermuisknop op de selectie en klik nadien op comprimeren naar ZIP-bestand (windows 11) of Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte map) (windows 10). Als de bestanden op verschillende plekken op je computer staan, kan je ze best eerst samen zetten in een map.

Een ZIP-bestand maken in Windows 10

  1. Selecteer bestanden die je wilt inpakken
  2. Klik met je rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden
  3. Klik op Kopiëren naar > Gecomprimeerde (gezipte) map

Een ZIP-bestand maken in Windows 11

  1. Selecteer bestanden die je wilt inpakken
  2. Klik met je rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden
  3. Klik op comprimeren naar ZIP-bestand
zip bestand maken
Bestand voor bestand selecteren is de duidelijkste manier.

Zip-bestand maken van een map

Een map comprimeren werkt hetzelfde als individuele bestanden comprimeren. Selecteer de map(pen) en rechtsklik nu op de map of selectie. Selecteer daarna Comprimeren naar ZIP-bestand (Windows 11) of Kopiëren naar > gecomprimeerde (gezipte map) (Windows 10). Alle bestanden in de map(pen) (inclusief de map zelf) worden nu ingepakt in een gecomprimeerd bestand, dat je een andere naam kan geven.

zip bestand maken
Eén map tegelijk? Daar draait Windows de hand niet voor om.

Een zip-bestand openen doe je zo

Om een ingepakt bestand weer uit te pakken, rechtsklik je op het bestand en kies je voor de optie Alles uitpakken. Er verschijnt nu een pop-upvenster waarin je kan aangeven in welke map je de bestanden wil uitpakken. Standaard is dat de map waarin je staat. Daarin wordt een nieuwe map aangemaakt met de naam van het bestand.

zip bestand openen
Dit is de makkelijkste manier om uit te pakken.

Een selectie uitpakken

Wil je niet alle bestanden uitpakken? Dan dubbelklik je op het ZIP-bestand. De inhoud ervan wordt nu getoond in een nieuw Verkenner-venster. Je kan nu alle bestanden openen en ze bekijken, maar niet bewerken. Wil je ze uitpakken? Dan selecteer je de gewenste bestanden en selecteer je Kopiëren (rechtsklik > Kopiëren of CTRL+C). Vervolgens ga je naar de plek waar je de bestanden wil uitpakken en gebruik je rechtsklik > Plakken of CTRL+V.

zip-bestand
Wil je een paar bestanden uitpakken? Dat kan ook.