standaardbrowser wijzigen

Microsoft heeft met een update het een stuk eenvoudiger gemaakt om je standaardbrowser te wijzigen via de instellingen van Windows 11.

In de eerste versies van Windows 11 moest je zitten knoeien met protocolcodes om aan te geven welke browser je wilt gebruiken om bepaalde type bestanden te openen. Met de nieuwe update KB5011563, is het een stuk eenvoudiger geworden om de browser die je het vaakst gebruikt als standaard in te stellen.

Windows en standaardbrowsers, het is een historie die al ver teruggaat. Microsoft heeft ons altijd proberen te duwen richting zijn eigen default browsers voor Windows, eerst Internet Explorer en nadien Microsoft Edge. Windows 10 bracht hier verandering in, maar met Windows 11 leek Microsoft weer te gaan hervallen in oude gewoontes. Op die beslissing kwam hevige kritiek van concurrerende browsers en ook Windows-gebruikers stonden hier niet voor te springen. Maar Microsoft lijkt nu dan toch eindelijk het licht te hebben gezien.

Wijzig je standaardbrowser

Ben jij honkvast aan één browser en is dat niet per se Microsoft Edge? Zo wijzig je je standaardbrowser naar Chrome, Firefox of een andere browser in slechts enkele muisklikken:

  1. Open de instellingen
  2. Ga nu naar Apps en klik op het menu Standaard-apps
  3. Zoek je vaste browser en klik deze aan
  4. Klik op Standaard instellen
Standaardbrowser wijzigen
Met één klik wijzig je je standaardbrowser.