Alvorens je een oude smartphone weggooit, doe je er goed aan na te denken over mogelijke toepassingen waarbij het toestel nog van pas kan komen. Eén manier om je oude telefoon nieuw leven in te blazen, is door het apparaat om te toveren tot een beveiligingscamera. Met behulp van de juiste app hou je je huis van op afstand in de gaten, zonder dat je een dure beveiligingsinstallatie moet aanschaffen.

 

Een app die je kan gebruiken om je smartphone om te toveren tot een beveiligingscamera is Home Security Camera – Alfred. Ga naar de Play Store en zoek naar Alfred om de software te installeren. Alfred werd meer dan vijf miljoen keer gedownload en bevat uiteenlopende functies, zoals bewegingsdetectie, de mogelijkheid om met mensen te communiceren en nachtzicht. Je kan de camera-app gebruiken om je huis te beveiligen en om een oogje in het zeil te houden op een ouder familielid. Installeer de beveiligingsapp zowel op je oude als nieuwe smartphone.

Instellen

Alfred bestaat uit twee delen: een camera- en kijkgedeelte. In de eerste plaats schakel je de camerafunctie in op je oude smartphone. Wanneer je de app de eerste keer start, kan je uit Kijker en Camera kiezen. Kies de laatste optie en tik vervolgens op ‘Volgende’. De camera van je smartphone schakelt automatisch in. Tik op de drie bolletjes aan de rechterzijde om de instellingen van de app te wijzigen. Zo kan je ervoor kiezen om Bewegingsdetectie in te schakelen. Telkens de camera een beweging detecteert, krijg je een melding op de smartphone die je als kijker gebruikt. Bij de Camera-instellingen kies je onder andere of je camerageluid wilt opnemen en of Alfred automatisch moet starten wanneer je de smartphone opnieuw opstart.

Nu je je oude smartphone als camera hebt ingesteld, kan je je huidige toestel gebruiken om vanop een afstand je huis in de gaten te houden. Kies hiervoor op het startscherm van Alfred voor Kijker en log in met je Gmail-account. Indien je met hetzelfde account inlogt als op je oude smartphone krijg je in de app de naam van je andere toestel te zien. Tik daarop om live beelden te bekijken. Je kan praten met een persoon in beeld door op het microfoontje te tikken. Ook kan je een video maken van de beelden die je ziet. Houd de cameraknop ingedrukt totdat je video compleet is. Op het startscherm zie je naast de naam van je smartphone een getal verschijnen dat staat voor het aantal beelden dat je hebt gemaakt. Klik daarop om deze video’s opnieuw te bekijken.

Webapplicatie

Alfred heeft eveneens een webapplicatie. Ga hiervoor naar http://alfred.computer en log in met je Google-account. In de webapp zie je een soortgelijk startscherm als op je smartphone. Klik wederom op de naam van je oude smartphone om live beelden te bekijken. In de webapp kan je geen opnames maken of gesprekken voeren. Wel kan je gemaakte video’s bekijken. Klik hiervoor in het startscherm op het kalendericoon.