stilte

Broeder Facebook kan je reddende engel zijn, bijvoorbeeld als je de verjaardag van je moeder bent vergeten. De notificaties hebben dus zijn nut, maar daarom hoef je niet heet van de naald een waarschuwing te krijgen als de tante van een vriend uit de middelbare school voor de veertiende keer deze week haar hond heeft uitgelaten. We leren hoe je het beste van deze twee werelden mengt door de facebooknotificaties naar eigen smaak te verfijnen.

Stap 1 / Overzicht meldingen

Als je de Facebook-app opent, merk je bovenaan een resem icoontjes op. Wanneer je een melding ontvangt, verschijnt er bij één van die knoppen een rood etiket met een cijfer dat bepaalt hoeveel verschillende notificaties je hebt ontvangen. Als je een vriendschapsverzoek hebt gekregen, tovert de app een sticker tevoorschijn op het pictogram met de twee poppetjes. Ontvang je een persoonlijk berichtje, dan moet je bovenaan op het tekstballonnetje drukken om de afzonderlijke Messenger-app te openen. De overige meldingen vind je terug onder de wereldbol.

Stap 2 / Snel bijstellen

Om een type melding snel te elimineren, open je een van de meldingsschermen. Voor deze workshop drukken we op de wereldbol. Android-gebruikers toveren een venster tevoorschijn door een notificatie ingedrukt te houden. Eigenaars van een iPhone bekomen hetzelfde resultaat door naar rechts te swipen. Telkens krijg je de optie Deze melding verbergen, maar dat zorgt er enkel voor dat die ene specifieke notificatie uit je overzicht verdwijnt. Bij bepaalde types meldingen krijg je meer keuzes voorgeschoteld, zo kan je bij meldingen van groepen kiezen om enkel berichten van vrienden in die groep te ontvangen. Of als je een reactie hebt geplaatst op een status van een vriend, kan je de notificaties van de reacties daaronder uitschakelen.

Stap 3 / Uitgebreid

Wil je grondiger aan de meldingen sleutelen, neem dan je toevlucht tot het configuratiepaneel van de notificaties. Druk rechtsboven op de drie horizontale strepen, scrol naar beneden en selecteer Accountinstellingen. Daar vind je opnieuw een icoon van onze planeet terug met Meldingen ernaast. Onder Welke meldingen je ontvangt kan je manueel selecteren welke meldingen je voortaan nog wilt ontvangen. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je voortaan niet meer gewaarschuwd wordt bij verjaardagen. Bovenaan onder Push kan je instellen hoe je de pushberichten op je telefoon krijgt. Zo kan je de trilfunctie voor de Facebook-app uitschakelen of voortaan het LED-lampje van je telefoon niet meer laten knipperen als je een reactie op een post ontvangt.

Stap 4 / Mails en sms’en

Naast een pushbericht kan je er ook voor kiezen om een mailtje of sms-bericht te ontvangen bij een melding. Standaard komt de virtuele postduif enkel op bezoek bij de meest interessante berichten en krijg je alleen bij accountgerelateerde meldingen een sms’je, als je bijvoorbeeld je wachtwoord wijzigt. Als je op E-mailadres drukt, kan je de instellingen op eigen maat aanpassen en een mailadres invoeren waarop je elektronische brieven zullen aankomen. Onder het paneel SMS vind je dezelfde configuraties terug, maar dan voor sms-berichtjes.