Strenge maatregelen hebben niet kunnen voorkomen dat U2’s nog niet gelanceerde twaalfde album al is uitgelekt op het internet. Honderduizenden kopieën van ‘No Line on the Horizon’, dat volgende week uitkomt, zouden al circuleren op p2p-netwerken.

Woensdag verschenen de eerste kopieën van cd-kwaliteit op Bittorrent-sites. Na tien uur was het album al honderdduizend keer gedownload  volgens Torrentfreak. De bron van het lek is onbekend. Het moet iemand dichtbij de band zijn, aangezien er geen reviewkopieën naar de pers zijn gestuurd.

Luisterpartijtjes
Afgelopen zomer lekten al vier tracks van het nieuwe album uit. Het verhaal hierachter luidt dat een fan de nummers in Zuid-Frankrijk heeft opgenomen bij de villa van U2-zanger Bono, die ze nogal luid zou hebben afgespeeld.

Na dit voorval besloot de band om een streep te zetten door de traditie van reviewkopieen voor journalisten. In plaats daarvan koos het management voor ‘luisterparty’s’ voor de pers, waar een verbod geldt op het meebrengen van opnameapparaten zoals telefoons.

‘No Line on the Horizon’ wordt op 27 februari uitgebracht in Ierland en beleeft op 3 maart zijn wereldwijde introductie.
 

update 23/02: Het lek is mogelijk het gevolg van een misser van de platenmaatschappij van U2. De Australische vestiging van Universal Music heeft downloads per ongeluk vroegtijdig verspreid, beweert Rolling Stone. Lees meer op ZDNet.

External links

U2