Op de forums van SeniorenNet wisselden gebruikers illegaal muziek uit, tot groot ongenoegen van auteursrechtenorganisaties SABAM en IFPI. Ze spanden een rechtszaak in, en een Antwerpse kortgedingrechter geeft hen gelijk.

In 2005 stelden SABAM en IFPI vast dat gebruikers van mailgroepen op SeniorenNet auteursrechtelijk beschermde bestanden naar elkaar doorstuurden. Pascal Vyncke, de webmaster van SeniorenNet, werd daarop gewezen en trof de nodige maatregelen door het verzenden van mp3- en WAV-bestanden onmogelijk te maken.

Daarmee was al een deel van het probleem verholpen, maar op de forums van SeniorenNet kon je nog altijd verwijzingen aantreffen naar illegale mp3-sites. Vyncke ging echter niet in op de vraag van SABAM en IFPI om de bewuste links van zijn site te verwijderen.

De twee belangenorganisaties bleven niet bij de pakken zitten en spanden eind september een rechtszaak in tegen SeniorenNet. Vandaag viel het verdict, en de rechter in kort geding kon zich vinden in de stelling van SABAM en IFPI dat de huidige wet op auteursrechten niet wordt nageleefd door SeniorenNet. Pascal Vyncke krijgt tien dagen de tijd om alle illegale bestanden en verwijzingen van zijn site te halen. Als er na die periode nog altijd beschermde muziekbestanden kunnen geraadpleegd worden, zal Vyncke een dwangsom van duizend euro per dag moeten ophoesten. SeniorenNet tekent beroep aan tegen deze beslissing.

Het is de eerste keer dat een Belgische rechtbank een dergelijke uitspraak doet. Hiermee wordt een belangrijk precedent geschapen in de strijd tegen illegale muziek.

External links

SeniorenNet

External links

SABAM

External links

IFPI