Installleer een firewall, noteer wachtwoorden niet op een papiertje naast de pc, geef nooit je bankgegevens door via e-mail, het zijn maar enkele van de vele moederlijke raadgevingen van Ginette, het boegbeeld van een grootschalige sensibiliseringscampagne om meer Belgen veilig op het internet te krijgen.

In een vorig leven was Ginette de natte droom van veel gamers: een platinablonde fiftiesstoot die gewapend met explosieven en vlammenwerpers computers en bijhorende virussen te lijf ging. Maar nu heeft Ginette haar pc-fobie overwonnen; meer nog, ze heeft er een boekje over geschreven: ‘Hoe ik mijn peeceefobie overwon, in 7 zetten veilig computeren en internetten.”

Ginette’s boekje met tips voor veilig computer- en internetgebruik is één van de opvallendste elementen van een gezamenlijk initiatief van nieuwbakken minister van Werk en Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven en, Fedict, Agoria en een 60-tal ICT-bedrijven in België, waaronder Belgacom, Microsoft, Intel, Telenet, Cisco Systems en Zetes.
leken, ook gevorderde internetgebruikers kunnen de tips van Ginette best gebruiken.

Uit een onderzoek bij 4.000 Belgen blijkt dat minder dan de helft van de pc-bezitters ook antivirussoftware gebruikt. Een derde weet niet eens wat antivirussoftware is. Ook van spam, spyware en hackers ligt de gemiddelde Belg niet wakker: amper een kwart van de computergebruikers heeft een firewall of beschermt zich tegen spam. Met deze campagne wilt Vanvelthoven de Belg erop wijzen dat enkele eenvoudige tips en maatregelen volstaan om zich te beschermen tegen mogelijke internetgevaren.

Het eerste zwaartepunt van de ‘Overwin je peeceefobie’-campagne valt in het weekend van 29 oktober. Drie dagen lang (van 29 tot 31 oktober) kunnen mensen bellen naar het speciaal opgezette nummer 070/22.88.77. Ze komen dan terecht bij een callcenter, waar personeelsleden van de deelnemende bedrijven alle vragen over veilig computergebruik zullen beantwoorden.

Indien nodig wordt er meteen een afspraak gemaakt voor een huisbezoek door één van de 400 Responsible Young Security Agents (RYSA’s): een legertje van IT-professionals en informaticastudenten die op 5 en 12 november aan huis komen voor advies of een diagnose van het computerprobleem, of zoals Vanvelthoven het omschrijft: “de ziekte van de computer”. De minister beklemtoont dat de RYSA’s geen herstel- of installatiedienst zijn: bij ernstige problemen worden de mensen doorverwezen naar een computerwinkel in de buurt.

Bij de deelnemende verdelers kunnen klanten tot 7 december terecht voor een goedkope pc-herstelbeurt. Om de toevloed wat op te vangen, zal ongeveer eenderde van de winkels ook open zijn op zondag 30 oktober.

Opmerkelijk hierbij is de ‘amnestiemaatregel’ voor bezitters van een illegale versie van het Windows-besturingssysteem. Tot 7 december biedt Microsoft de berouwvolle computergebruikers de mogelijkheid om hun situatie te regulariseren. Voor ongeveer 130 euro installeert een erkende verdeler een legale versie van Windows XP Home, zowat de helft van de normale winkelprijs.

De komende weken worden 400.000 exemplaren van Ginette’s boekje verdeeld. Folders in postkantoren, advertenties in kranten en tijdschriften, en spotjes op radio en televisie zullen de campagne ondersteunen. Centraal staat de website www.peeceefobie.be, met onder meer een diagnosetool om te achterhalen hoe (on)veilig een computer is, een leermodule en lijst van deelnemende pc-verdelers.

De kostprijs van de campagne, iets meer dan een miljoen euro, wordt gedragen door de overheid en de privé-partners.

External links

Peeceefobie.be

External links

Peter Vanvelthoven