Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een tattoeage-achtige wearable ontwikkelt die alcoholinname kan meten aan de hand van zweet. Het onderzoek werd gesponsord door het National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering (NIBIB) en heeft als doel om het aantal verkeersslachtoffers tegen te gaan.

[related_article id=”181101″]Binnen de acht minuten zou je op je smartphone kunnen zien hoeveel alcohol er reeds in je bloed zit, waarna je wijselijk kan beslissen om over te schakelen op water. De onderzoekers richten zich op mensen die de verleiding van een glas alcohol niet kunnen weerstaan, maar tegelijk hun drinkgedrag onder controle willen houden.

Door een chemische component op het gadget wordt eerst zweet opgewekt, waarna een andere component opmeet hoezeer de samenstelling van het zweet veranderd is. Daarmee is het het eerste project dat erin slaagt zweet te gebruiken om alcoholinname te meten. Vorige experimenten faalden telkens omdat het lang duurt om alcohol in zweet te kunnen meten. In bloed gaat dat veel sneller, maar de nieuwe ‘sweat-alyzer’ moet dus de concurrentie kunnen aangaan met bloedtesten.

Voorlopig zijn er nog geen plannen om het project te commercialiseren. Bovendien moet nog blijken of de chemische componenten bij iedereen wel even efficiënt werken. Verwacht dus nog niet meteen een wearable die je zal kunnen behoeden voor een positieve alcoholtest.