IS gebruikt Twitter als een belangrijk medium voor propaganda en rekrutering. Naast andere sociale media als Telegram worden de berichten van 140 tekens ook vaak gebruikt om informatie over troepenbewegingen en andere westerse bezoekers door te sluizen. Als gevolg van dat netwerk werden vorig jaar nog twee Amerikaanse aannemers op gruwelijke wijze vermoord in Jordanië.

De weduwen van Lloyd Fields Jr. en James Damon Creach achtten Twitter verantwoordelijk voor de dood van de mannen en begonnen een rechtszaak tegen het medium. Ze gingen zelfs zo ver dat ze stelden dat Twitter de terroristische organisatie voorzag van materiële steun en middelen.

Zuiver geweten

Ze konden de rechter niet overtuigen, en die pleitte Twitter dan ook helemaal vrij. “Hoe gruwelijk de moorden ook zijn, Twitter kan niet worden beschouwd als uitgever of woordvoerder van de haatdragende boodschappen,” sprak de rechter. Het voorval valt volgens hem onder de zogenaamde ‘Communications Decency Act’, waarbij een online content provider niet verantwoordelijk is voor wat een derde partij online zwiert.

Daarmee lijkt Twitter gezuiverd van elke betrokkenheid van terroristen op zijn platform. In theorie zou het zich dan ook afzijdig kunnen houden van de IS-boodschappen, al houdt het medium zich in realiteit actief bezig met het verwijderen van de berichten en hun afzenders. Cijfers van het Witte huis zouden bevestigen dat Twitter de IS-activiteit op zijn platform de voorbije twee jaar zo al met de helft kon doen dalen. Ze rusten dus zeker niet op hun lauweren.