Vorig jaar kwamen de Europese Commissie, het Europese Parlement en de Europese Raad tot een overeenkomst rond de roamingkosten binnen de Europese Unie. Vanaf 15 juni 2017 zal je hierdoor overal in Europa evenveel betalen voor je smartphonegebruik als in je thuisland.

KPN zet echter al eerder de eerste stappen richting een roamingvrije wereld. De Nederlandse telecomoperator zal namelijk zijn roamingtarieven verlagen vanaf 30 april 2016. Bovendien heeft KPN aan Tweakers laten weten dat prepaidklanten vanaf eind april voor bellen, sms’en en mobiel internet overal in Europa hetzelfde betalen als in Nederland. Klanten zullen hiervan volgende week op de hoogte worden gebracht.

Lagere toeslag

Wie een bel-, sms- of internetbundel voor in Nederland heeft, zal om te bellen een toeslag van zes cent per minuut worden aangerekend, gebeld worden kost één cent per minuut en sms’en buiten Nederland kost je twee cent extra. Als laatste gebruikt KPN een toeslagtarief van zes cent per MB voor het gebruik van mobiel internet.

KPN laat echter weten dat het voorlopig nog niet in staat is het buitenlandverbruik met de Nederlandse bundels te verrekenen omwille van technische redenen. Daarom zal de telecomoperator in eerste instantie slechts de toeslag aanrekenen. Dit wordt later door het bedrijf aangepast, al kon KPN hierover voorlopig nog geen datum meedelen. Wel belooft de telecomoperator zijn klanten niet achteraf alsnog een rekening voor te schotelen.

Buitenlandbundels

De buitenlandbundels voor mobiel internet van KPN zullen na het verlagen van de roamingkosten nog steeds worden aangeboden. Wel zullen klanten vanaf 30 april meer waar voor hun geld krijgen. De InternetDagbundel van 2,5 euro zal vanaf eind april goed zijn voor 100 MB, de InternetWeekbundel bevat 200 MB en door het aanschaffen van de InternetMaandbundel kan je 500 MB verbruiken.

De verlaagde tarieven binnen de Europese Unie zorgen ervoor dat de Buurlandbundel, KPN OpReis en de Belbundel EU overbodig worden. Daarom zal de Belbundel EU van 1 april worden afgeschaft. Vanaf 30 april 2016 zal je niet langer de Buurlandbundel en de KPNopReis-bundel kunnen aanschaffen.