LG heeft tijdens een persconferentie op de dag voor de start van het Mobile World Congress in Barcelona de sluier gelicht van zijn nieuwe vlaggenschipsmartphone, de G5. Die valt met name op door zijn modulaire design en uitgebreide gamma aan accessoires om meer uit het toestel te halen.

De LG G5 is opgetrokken uit een aluminium unibody chassis en beschikt over een 5,3 inch Quad HD-scherm (2.560×1.440). Het display is daarmee een klein beetje gekrompen ten opzichte van het 5,5 inchscherm in de G4, maar toch is het toestel zelf niet kleiner geworden. Een nieuwe Daylight Mode detecteert de lichtomstandigheden en kan de helderheid van het scherm zo oppompen tot 850 nits wanneer de situatie daar om vraagt.

Het scherm is altijd actief, wat betekent dat het ten allen tijde datum, uur en notificaties weergeeft, zonder dat je het toestel moet wakker maken. Dat deed even vermoeden dat LG voor een oledscherm had gekozen, maar het gaat toch nog altijd om een lcd-scherm. Desalniettemin is de functie erg zuinig en zou het slechts 0,8 procent van de batterijcapaciteit verbruiken per uur.

Onder de motorkap zit de nieuwe Snapdragon 820-processor van Qualcomm. Die moet zichzelf nog bewijzen in praktijk, maar belooft op papier alleszins een hele verbetering ten opzichte van de Snapdragon 810, die vooral herinnerd zal worden voor zijn warmteproblemen. We kunnen dan ook niet wachten om de Snapdragon 820 aan een grondige test te onderwerpen.

Verder krijgt de G5 4 GB RAM mee, een gigabyte extra ten opzichte van de G4, om alles zo soepel mogelijk te laten draaien. Het interne geheugen bedraagt standaard 32 GB, maar kan verder worden uitgebreid met een microSD-kaartje tot een tot nu toe nog ongeziene 2 TB. Zoals kon worden verwacht, maakt LG’s nieuwe vlaggenschip gebruik van een USB C-aansluiting, wat betekent dat je nieuwe kabels nodig hebt.

Modulair

De batterij heeft een capaciteit van 2.800 mAh en kan, ondanks het unibody chassis, nog steeds worden verwisseld. De batterij schuift uit het chassis en kan zo snel worden vervangen door een nieuw opgeladen exemplaar. Daarnaast heeft LG twee speciale batterijmodules ontwikkeld, waarmee je het toestel in een geavanceerde digitale camera of hi-fispeler transformeert.

De CAM Plus-module biedt extra grip om de smartphone als een camera vast te houden en beschikt ook over enkele fysieke knoppen om opnames te maken. De module biedt ook autofocus en exposure lock, en breidt de batterijcapaciteit uit naar 4.000 mAh. De Hi-Fi Plus-module werd ontwikkeld in samenwerking met B&O Play en brengt hoge kwaliteit audio in 32-bit 384 KHz naar de G5. De module kan worden gebruikt in combinatie met de smartphone, maar ook afzonderlijk door hem aan te sluiten op een willekeurige smartphone of pc.

Dubbele camera

LG brengt elk jaar nieuwe innovatie naar de smartphonecamera, met in recente jaren onder meer de toevoeging van laserautofocus en RAW-modus. Met De G5 kiest het voor niet één, maar twee camera’s aan de achterkant. De ene heeft een standaardlens met een hoek van 78  graden, de andere heeft een breedhoeklens met een hoek van 135 graden.  Volgens LG ongezien op een smartphone.

De standaardlens schiet 16 megapixelfoto’s, de breedhoeklens maakt beelden in 8 megapixel. LG stelt dat de beeldhoek van de tweede camera ongeveer 1,7 keer groter is dan die van bestaande smartphonecamera’s. Daardoor krijg je meer op je foto gepast vanop een kortere afstand.

Speeltuin

Samen met de G5 lanceert LG een heel arsenaal aan accessoires voor de smartphone. Ze noemen het zelf de ‘LG Playground’. Tot de collectie behoort onder meer een virtual reality-bril die je kan aansluiten op de G5 – je moet de smartphone dus niet in de bril steken zoals bijvoorbeeld bij de Samsung Gear VR of Google Cardboard. De bril biedt een resolutie van 639 ppi en weeg zo’n 118 gram.

Aanvullend op de VR-bril lanceert LG ook een eigen 360°-camera. Die bestaat uit twee 13 megapixelcamera’s met elk een beeldhoek van 200 graden. De camera heeft een batterij van 1.200 mAh en beschikt standaard over 4 GB opslagcapaciteit, die je nog verder kan uitbreiden met een geheugenkaartje. De camera maakt video in 2K met 5.1 surround geluid en het resultaat kan worden gedeeld via Google Street View of YouTube.

Andere speeltjes zijn een rollend camerarobotje dat kan worden gebruikt om je huis in de gaten te houden of het bedienen van andere toestellen in huis, een bluetooth-headset met Harman Kardon Platinum-label voor audiokwaliteit en een controller om bepaalde drones mee aan te sturen.

Prijs en beschikbaarheid

Over prijs en beschikbaarheid van de LG G5 is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar van zodra we deze informatie te weten komen, zullen we dit artikel aanvullen.

Specificaties

 • Chipset: Qualcomm® Snapdragon™ 820 Processor
 • Display: 5.3-inch Quad HD IPS Quantum Display (2560 x 1440 / 554ppi)
 • Memory: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (up to 2TB)
 • Camera: Rear: Standard 16MP, Wide 8MP / Front: 8MP
 • Battery: 2,800mAh (removable)
 • OS: Android 6.0 Marshmallow
 • Size: 149.4 x 73.9 x 7.7mm
 • Weight: 159g
 • Network: LTE / 3G / 2G
 • Connectivity: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C / NFC / Bluetooth 4.2
 • Colors: Silver / Titan / Gold / Pink