Piraten der torrents blijven hoogtij vieren. Ook dit jaar nam het aantal torrentzoekers gevoelig toe. Bovenaan hun lijstje prijkte dit jaar opnieuw Game of Thrones, gevolgd door Walking Dead. Het is reeds het vierde jaar op rij dat de HBO fantasyreeks het populairst blijkt onder hen die op zoek zijn naar goedkoop vertier.

De slotaflevering van het vijfde seizoen van Game of Thrones wist maar liefst 14,4 miljoen downloaders naar het ruime sop te lokken. Gigantisch veel als je weet dat de reeks twee jaar geleden het record voor ‘meest gedownloade aflevering’ nog verbrak met toen nog ‘slechts’ een 6 miljoen downloads. De populairste aflevering van de nummer twee, the Walking Dead, strandt op 6,9 miljoen downloads.

De cijfers zijn des te opvallender omdat ze aantonen dat er meer mensen de afleveringen zoeken via torrents dan dat er mensen de afleveringen live bekijken. Voor Game of Thrones waren er dat bijvoorbeeld 8,11 miljoen. Wanneer we er echter andere manieren bijhalen waarop de aflevering legaal kon bekeken worden, dan zien we dat het aantal legale kijkers ruim de 20 miljoen overstijgt. Toch is dat niet zo’n grote marge ten opzichte van de miljoenen piraten.

Ook andere series als Suits (2,3 miljoen kijkers tegenover 3,5 miljoen piraten) kampen met dit probleem. Ook al stijgt de onrust over deze cijfers, toch is er nog hoop. Zo worden voorbeelden aangehaald als the Walking Dead en the Big Bang Theory, die gemiddeld toch zes keer meer legale kijkers dan illegale downloaders weten te lokken. Op termijn oogt de toekomst echter minder rooskleurig voor programmamakers, maar ziet het er wel goed uit voor de internetpiraat.