De guerilla die Anonymous voert tegen IS lijkt zijn doel grotendeels te missen. Niet enkel terroristen worden geviseerd, maar iedereen die Arabisch spreekt.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Na de aanslagen in Parijs duurde het niet lang vooraleer Hacktivistenbeweging Anonymous zich in de debatten mengde. Met een oproep aan alle sympathisanten plaatsten ze een groot doelwit op de hoofden van IS-strijders op het net. Zo plaatsten ze gidsen voor beginners online die hen moeten leren hoe ze Twitter-accounts en websites kunnen opsporen en platleggen.

Amper een week later blijkt echter dat vele strijders van Anonymous overijverig zijn of gewoonweg Arabisch niet kunnen onderscheiden van terroristische propaganda. Het is ondertussen zo erg dat verschillende groeperingen binnen Anonymous zich distantiëren van #OpParis, de actie om IS van het net te bannen. Het toont aan hoe verdeeld en gedecentraliseerd de groepering werkelijk is.

Meteen na de start van de actie maakten veiligheidsdiensten zich al zorgen voor hun netwerk van informanten; tussen de verwijderde Twitter-accounts zaten bijvoorbeeld vele gebruikers die als spion fungeerden. Het verbaasde ons ook niet dat er iets fout zou gaan: Anonymous is potentieel namelijk even gevaarlijk als IS.