Gisteren maakte de Bluetooth Special Interest Group (SIG) zijn plannen voor volgend jaar bekend. De geplande updates zijn er voornamelijk op gericht om de IoT-functies op basis van bluetooth te verbeteren. De belangrijkste veranderingen zijn het verbeteren van de reikwijdte, hogere snelheden en mesh-networking.

“Er is een grote vraag naar het verbeteren van bluetooth met de nieuwe functies die we deze week aankondigen,” vertelt Toby Nixon van SIG. “Er wordt momenteel voorspeld dat het marktpotentieel van IoT tussen de 2 en 11,1 triljoen dollar zal zijn in 2025. De technische updates aan de bluetooth-technologie kunnen ervoor zorgen dat deze verwachtingen realiteit worden en dat de groei van IoT wordt versneld.”

Ondanks het feit dat de reikwijdte van Bluetooth Smart-toestellen vier keer groter wordt en dat de datasnelheden zullen verdubbelen, zal er geen extra stroom worden verbruikt. Dit is met name interessant voor kleine IoT-toestellen, welke overigens ook deel gaan uitmaken van een zogenaamd mesh-netwerk. In een dergelijk netwerk kunnen alle toestellen netwerksignalen ontvangen en terug uitsturen, waardoor de bluetooth-dekking in huizen en bedrijven drastisch zal toenemen.

Met de verbeteringen hoopt de groep van bluetooth het belangrijkste connectiemiddel voor IoT te maken. “Bluetooth is door talloze ontwikkelaars aangenomen als de connectiviteitsoplossing voor IoT. Met de nieuwe functies die we binnenkort zullen toevoegen, willen we van bluetooth de backbone van IoT-technologie maken,” besluit Mark Powell van SIG.