Dat DVD-software niet standaard bij Windows 10 beschikbaar zou zijn, was al langer bekend. Microsoft past hier een mouw aan via een app in zijn Windows Store. De Windows DVD-speler kan commerciële en zelfgebrande DVD’s afspelen, maar geen Blu-ray. Kostprijs in de store: € 15.

Maar er is een manier om de app gratis te bemachtigen. Er hangen wel een paar voorwaarden aan vast. Je moet upgraden naar Windows 10 vanaf een van de volgende versies: Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 met Windows Media center of 8.1 met Windows Media Center. Voor die personen biedt Microsoft de app momenteel gratis aan.

Als je naar Windows 10 gaat vanop een versie van Windows 7 zonder Media Center, een clean install doet of een nieuwe computer koopt met Windows 10 al geïnstalleerd, dan vis je spijtig genoeg achter het net voor de gratis app.

De aanbieding heeft een houdbaarheidsdatum, volgens Microsoft. Ze hebben er nog geen dag op geplakt, maar deze zou verstrijken vóór de periode afloopt van de gratis upgrade naar Windows 10, die eindigt op 29 juli 2016.

Er zijn natuurlijk ook altijd gratis alternatieven te vinden buiten Microsofts eigen app, zoals de VLC Media Player. Die is beschikbaar voor elke Windows 10 gebruiker.